Članci arhiva

Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su čak 12 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja na 22. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2020., a koji se održao u Zadru u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Zlatnu medalju dobio je i naš Kaljanin Mirko Ivoš za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja sorte drobnica.

Radi se o prvom ljetnom Noćnjaku, budući da se tradicionalno uvriježeni termin obilježavanja u ožujku zbog pandemije koronavirusom morao odgoditi za kraj lipnja.

Ovoj manifestaciji je visoki pokrovitelj predsjednik RH Zoran Milanović, a pokrovitelji ministarstva poljoprivrede, turizma, poduzetništva i obrta te Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zadar i TZ grada Zadra.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lorden Ljubenkov kazao je kako je ove godine predano 413 uzoraka ulja te da je među uljarima njih oko 40 iz Zadarske županije.

- Dolazeći u Zadarsku županiju sada i ranije, primjetili smo da se tu u vinogradarsko-vinarskom dijelu stvara jedno čudo. Simboličnom sadnjom ove masline želimo potaknuti da se u ovom maslinarsko-uljarskom dijelu dogodi čudo, kazao je Ljubenkov dodajući kako su u Savezu napravili jednu retrospektivu i uvidjeli da Noćnjak ima veći gospodarski učinak nego što su pretpostavljali, piše Zadarski list.

Podaci o nagrađenima na internetskim stranicama Zadružnog Saveza Dalmacije: Nagrađeni na Noćnjaku 2020.