Članci arhiva

Zadar, 11.07.2020./ Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je kako je na području Zadarske županije sedam novooboljelih osoba na koronavirus. Dvije osobe povezane su sa nedavnim vjenčanjem, a ostale osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu.

Ovim putem na portalu kalionline naglašavamo da novi slučajevi oboljelih od koronavirusa na zadarskom vjenčanju nisu nikako povezani s nedavnim pirom na kojem je mladoženja bio iz Kali. U Kalima je stanje vezano za epidemiju koronavirusa stabilno, a osobe koje su bile na vjenčanju mladoženje iz Kali nisu testirane i nisu u samoizolaciji.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 osoba, a nalazi svih testiranih osoba iz Doma umirovljenika i vrtića su negativni. Tijekom jučerašnjeg dana u OB Zadar zaprimljena su tri bolesnika, tako da su na COVID 1 odjelu OB Zadar sada ukupno hospitalizirane četiri osobe. Njihovo stanje za sada je stabilno. Ukupno su na zadarskom području 43 oboljele osobe.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Od ponedjeljka, 13. srpnja maske obavezne i u trgovinama

Županijski stožer podjeća da je Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID 19. Ovom odlukom se za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID 19 uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti:

- zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
- vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
- zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
- zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi, jela pića i napitaka
- druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ova odluka primjenjuje se od 13. srpnja, odnosno ponedjeljka.