Članci arhiva

Na Lovrinju, 10. kolovoza, Kaljani tradicionalno slave svog zaštitnika sv. Lovru mučenika, po kaljski Lovrinca. Misna slavlja u crkvi sv. Lovre održati će u 8, 10:30 i 20 sati. 

Tijekom dana najmlađi će pohrliti i kupiti sebi neku igračku na štandovima, a svečani, blagdanski ručak provodi se s obitelji.

U 20 sati u Domu naša djeca, polaznici ljetnog kampa Regoč, uveselit će nas završnom izvedbom u obliku multimedijalne predstave u kojoj će biti igrane lutkarske scene, film i stop animacija.

U beach baru Mavra u uvali Batalaža povodom Lovrinje od 22 sata održati će se sada već tradicionalni koncert klape Munita iz Zadra.

U sačuvanim dokumentima, točnije Običajniku župe Kali s početka 20. st. navodi se kako se obilježava spomendan na sv. Lovru i piše sljedeće: Dan ranije 9. kolovoza se izlažu moći s. Lovre i post u selu. Na sam dan sv. Lovre 10. kolovoza je sajam. Na misi se govori život sv.Lovre. Iza mise oko 10:30 procesija oko crkve s moćima sv. Lovre. Sljedeći dan u večer procesija oko sela s kipom B. D. Marije.

Svjedočimo da je tradicija ostala tako da su u nedjelju, 9. kolovoza bile dvije mise, jutarnja i ona navečer u 19 sati kada se nakon mise održava procesija s kipom sv. Lovre i blagoslov brodova.

U utorak, 11. kolovoza slavi se Zavjetni dan Gospe od Ružarija kada će se održati dvije svete mise, jedna u 8 sati posvećena bolesnicima i u 19 sati sveta misa s velikom procesijom oko sela.