Članci arhiva

Hrvatska turistička zajednica izradila je novu internetsku stranicu posvećenu hrvatskom dijelu nove Mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, u sklopu EU projekta MEDCYCLETOUR, u kojem aktivno sudjeluje kao jedan od osam projektnih partnera, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Ova interaktivna stranica na hrvatskom i engleskom jeziku pomoći će u planiranju cikloturističkog odmora i boljem snalaženju u sedam hrvatskih turističkih regija kroz koje prolazi EuroVelo 8 biciklistička ruta u Hrvatskoj.

Naši otoci Ugljan i Pašman nalaze se na EV8 dionici jug Zadar – Pakoštane, dugoj 43 kilometra. Na otoku Ugljanu EV8 dionica polazi od trajektnog pristaništa u Preku kroz šetalište Brgačelj u Kalima, i nadalje se nastavlja obalnim dijelom Kali uz Mul, Traticu, Artinu, Batalažu, Rahoraču te se kod rta Otrić uspinje Biogradskom ulicom na državnu cestu D110 i njome nastavlja kroz općinu Kukljica do mosta Ždrelac prema Pašmanu. Dionica kroz Kali posebno je atraktivna za bicikliste budući da skoro čitavom dužinom, sve do rta Otrić prolazi uz more.

Između ostaloga, u opisu dionice navodi se sljedeće:

Ruta iz središta Zadra vodi do putničke luke Gaženice. Ta dionica prolazi Ugljanom i Pašmanom, otocima zadarskog arhipelaga, mediteranskog otočnog ugođaja. Frekventnom trajektom linijom za 25 minuta prelazi se Zadarski kanal i uplovljava u luku Preko na otoku Ugljanu. Mjesto obilježuju tipična dalmatinska arhitektura i mnogobrojne ladanjske kuće patricijskih obitelji, a na brdu nalaze se ostaci Tvrđave sv. Mihovila iz 13. stoljeća. Vozi se idiličnom lokalnom cestom uz more do malog, slikovitog mjesta Kali poznatog po dugoj tradiciji ribarstva. Ruta se potom spaja s glavnom otočnom cestom D110 koja vodi do mosta Ždrelac (210 m), premošćuje Malo Ždrilo i povezuje otoke Ugljan i Pašman. Prelaskom mosta ulazi se u Ždrelac, ubrzo potom i u Banj na D110. U Dobropoljani skreće se ulijevo s D110 i vozi lokalnom cestom do Neviđana i Mrljana kroz polja i livade, uza suhozide, povremeno vrlo blizu mora, uz lijepe pješčane plaže. Slijedi mjesto Barotul, odakle se lokalnom cestom dolazi u mjesto Pašman čiju obalnu panoramu resi niska nenastanjenih otočića u Pašmanskome kanalu. Glavnom otočnom cestom D110 kroz mjesto Kraj i potom lokalnom cestom kroz Ugriniće, dolazi se do Tkona. Trajektnom linijom za 20 minuta ponovno se stiže na kopno u Biograd na Moru.