Članci arhiva

U četvrtak 3. rujna u Kalima je započelo umjetničko istraživanje 'Izvir voda' pod mentorskim vodstvom rusko-ukrajinskog redatelja i pedagoga Sergeija Kovalevicha, u organizaciji udruge 'Kamene babe'.

Umjetničko istraživanje slavenskih korijena 'Izvir voda' bavit će se istraživanjem našeg slavenskog kulturnog nasljeđa kroz hrvatske pučke i starocrkvene napjeve i tekstove najstarije hrvatske književnosti. Aktualizacijom tradicije umjetnice se obraćaju i vraćaju zaboravljenom znanju u koje je upisana njihova i naša alternativna prošlost, naši korijeni i naši počeci.

Istraživanje će trajati 7 dana u mjestu Kali na otoku Ugljanu. Istraživanje će, na daljinu, mentorirati rusko-ukrajinski pedagog i redatelj Sergei Kovalevich, a probe i treninge predvodit će njegova dugogodišnja suradnica i učenica, glumica i izvođačica Adriana Josipović zajedno s umjetnicama, izvođačicama i pjevačicama: Jagodom Cupać, Silvijom Stipanov, Barbarom Majnarić i Anom Kolega. Organizatorica i producentica projekta je Marta Kolega, predsjednica Udruge 'Kamene babe' i vl. Obrta za djelatnosti u kulturi 'Uarti'.

Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture, a partneri su Turistička zajednica Općine Kali, Obrt za djelatnosti u kulturi 'Uarti' i Općina Kali.

SERGEI KOVALEVICH

Sergei Kovalevich dugogodišnji je suradnik Instituta Jerzya Grotowskog u Wroclawu, redatelj međunarodnog osmogodišnjeg projekta 'Song of Songs', 'Maisternia pisni', 'Rasa', 'Time for spirit', 'Evidence for Percival', utemeljitelj međunarodnog istraživačkog edukativnog kazališnog programa 'Međunarodni kazališni observatorij' (International Theater Observatory). Tijekom posljednjih desetak godina mentorirao je preko 100 izvođača, glumaca i pjevača u Francuskoj, Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Poljskoj.
https://itoensemble.tumblr.com/