Članci arhiva

Na dan dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA i ZADARSKE ŽUPANIJE upriličeno je dodjeljivanje nagrada jubilarnim darivateljima, iznimno u hotelu Kolovare u Zadru, zbog poštivanja mjera zaštite od COVID-a 19.

Za ukupno 36 nagrađenih darivatelja naglašeno je da su oni ukupno darovali više od 2000 doza dragocjene tekućine koja se ne može proizvesti ni u jednom laboratoriju ili institutu.

S posebnim zadovoljstvom i ponosom ističemo da je među jubilarcima bilo i pet članova naše Udruge DDK Kali i to: za 35 darivanja - DIJANA RAKVIN i VERICA VIDOV, za 50 darivanja - MLADEN ILIĆ i DARIO MIŠLOV, i za 75 darivanja - dr. IVAN RAKVIN, ističe predsjednik udruge Dario Mišlov.

Budimo ponosni i naglasimo neke posebne zasluge koje nas čine tako uspješnima, odnosno već ovogodišnji rezultat od 120 darovanih doza u dvije akcije, a sa slijedećom akcijom planiranom 3. prosinca nadamo se opet blizu rekorda, najavljuje Dario Mišlov. S tim u vezi moramo naglasiti da od naših cca 200 darivatelja najčešće "sve polazi iz kućnog odnosa" prema humanosti, dodaje Mišlov. 

- Navesti ćemo samo nekoliko primjera bez konkretnih imena. Dakle krv daju ili su davali: dva brata i sestra, dvije nevjeste i zet, njihovo četvoro djece, jedna nevjesta i jedan unuk, zatim drugi slučaj supruga, suprug, dvoje djece, zet i unuk. Ima još sličnih slučajeva i ispričavamo se što ne navodimo svih, pojašnjava Dario Mišlov.

Još jednom se vraćamo na ukupnu uspješnost u broju darivanja koje nas stavlja u sam vrh po darivanju u odnosu na broj stanovnika. Dakle prosjek godišnjih darivanja u Zadarskoj Županiji i RH u odnosu na broj stanovnika je između 3 i 4%, dok smo mi u Kalima na oko 12%. S tim u vezi još jednom pozivamo na akciju 3. prosinca ove godine i redovnu godišnju skupštinu Udruge odredili smo za 28. prosinca koju ćemo zaključiti domjenkom za uspješnu godinu.

Naravno, sve u skladu sa preporukama stožera po pitanju COVID-a 19, a potrebno je ponovo naglasiti da smo tradicionalni izlet prolongirali za proljeće, a predbilježbe prima tajnica Ines Maštruko - Đurovica, zaključuje predsjednik udruge Mišlov.

Priznanja jubilarnim darivateljima dodijeljena su povodom Dana darivatelja krvi u hotelu Kolovare

U nazočnosti predstavnika Zadarske županije, Grada Zadra, voditeljice Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice, te predsjednika Društva Crvenog križa Zadarske županije priznanja su primila 36 darivatelja, među kojima je i pet darivatelja udruge DDK Kali, i to za 35 darivanja: Dijana Rakvin i Verica Vidov, za 50 darivanja: Mladen Ilić i Dario Mišlov, te za 75 darivanja - Ivan Rakvin. 

Na razini Društva Crvenog križa Zadarske županije, povodom Dana darivatelja krvi - 25. listopada, svečanost dodjele priznanja za jubilarne darivatelje krvi upriličena je 26. listopada u Hotelu Kolovare u Zadru.