Članci arhiva

Otvorenjem izložbe "Jedan dan u izlovu tune" Danijela Kolege, u Gradskoj loži je započeo festival tune, sushija i vina. Petodnevno događanje ima kulturne, zabavne, gastronomske ali i gospodarske prioritete.

Naime u Zadarskoj županiji uzgoji se 60 posto tune koja se gotova sva izvozi na japansko tržište. Ovaj festival je jedno od najvećih događanja u Hrvatskoj na kojem je predstavljena japanska kultura. Nadam se da će Zadrani i ljudi iz ostalih regija imati priliku upoznati našu kulturu, a s druge strane, japanci kojih ovdje ima, doznati više o vašoj baštini, izjavio je ovom prigodom veleposlanik Japana u Hrvatskoj, Keiji Takiguchi.

Izložbu je otvorio direktor TZ Grada Ante Rados, pozivajući građane da sudjeluju u programu kojeg su pripremili zajedno s partnerima. Treće izdanje Tuna festivala završit će u subotu Gala večerom u Arsenalu.

Jedan od najvažnijih je tvrtka Kali tuna sudjeluje kao sponzor. Oni su esencija u uzgoju tuna zbog čega je festival i začet prije tri godine jer Japanci vole našu tunu. Kako to rade u Kali tuna, danas će se upoznati domaći mediji, ali i novinari koju su radi festivala doputovali u Zadar.

01.02.–05.02. Izložba fotografija: „Izlov“
Službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017. – Gradska loža u 11:00 sati

Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune, Ulaz besplatan
Fotograf: Danijel Kolega
Rođen 1972. godine u Zadru. Osnovnu i Srednju školu završio je u Zadru, a Višu grafičku školu završio je u Zagrebu. Fotografijom se bavi intezivno posljednjih 20 godina, a rezultat toga su brojne skupne i 6 samostalnih izložbi.

02.02. Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj, Dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić
Dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić sedam godina je radila kao biolog na uzgajalištu tuna u tvrtki Kali tuna d.o.o., posljednjih nekoliko godina radi kao voditelj proizvodnog pogona proizvoda ribarstva u tvrtki Mišlov d.o.o.. U 2013. godini doktorirala je na temu „Optimizacija ishrane tuna (Thunnus thynnus L. 1758) u kaveznom uzgoju“. Predstavnik je grupacije ribolova HGK pri savjetodavnom vijeću za Mediteran Europske Komisije (MEDAC).