Članci arhiva

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv dvojice bivših direktora Nauta Lamjane, Dražena Špinderka (55) i Željka Faina (54), te direktora splitske tvrtke Texo d.o.o. Anđelka Žaknića (38).

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) iz 2015. godine Špinderk, Fain i Žaknić kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani i Texou terete se da su zloporabili svoj položaj, te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu veću od milijun kuna.

Kaznena djela počinili su od 2003. do 2007. godine koristeći svoje položaje predsjednika uprave jednog društva i članova uprave tog društva, te tako što su sklapajući ugovore s drugim društvima oštetili to isto društvo za ukupan iznos od 1,294.763,79 kuna. Među društvima s kojima su sklapali ugovore jesu i društva u vlasništvu drugookrivljenika i trećeokrivljenika.

Špinderk je u sudskom postupku u listopadu 2011. godine dao lažan iskaz što je za posljedicu imalo pogrešno utvrđivanje činjenica bitnih za taj postupak čime je zapravo širom otvorio vrata stečaju Nauta Lamjane.