Članci arhiva

Još 2013. godine izrađen je strateški dokument "Program razvoja ribarske infrastrukture na području Zadarske županije", u kojem su između ostalog definirane ključne ribarske luke i iskrcajna mjesta te su za većinu od njih izrađene procjene veličine ulaganja koja bi se financirala sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Najznačajnija ribarska luka je, naravno, Gaženica, za koju je procijenjena vrijednost investicije od 40 milijuna kuna, a druge dvije su Lamjana (25 milijuna kn) i Biograd (35 milijuna kn).

- Županijska lučka uprava dobila je od ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture prijedlog ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za izgradnju ribarske luke u Biogradu na Moru, te će taj ugovor biti vrlo brzo i potpisan, kaže ravnatelj Županijske lučke uprave, pod čijom se jurisdikcijom nalazi ova luka.

Sredstva osigurana za Gaženicu i Lamjanu

Puno se više očekuje od dvaju projekata koji su pod nadležnošću Lučke uprave Zadar - izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Lamjani. Dožupan Božidar Longin, predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a, nedavno je ministru Olegu Butkoviću prezentirao projekt ribarske luke s kompletnim sadržajem kakav treba imati pravi ribarski centar, uključujući infrastrukturu za održavanje ribarskih brodova, iskrcajnim mjestom, privezištem za brodove te svim ostalim, što je projektom predviđeno.

- Ministar se sa svime složio i poručio da idemo dalje punim jedrima u ovoj akciju. Za ribarsku luka Lamjana imamo osiguranih pet milijuna kuna sredstava i još pet milijuna kuna za ribarsku luku Gaženica.

Neven Vitlov, potpredsjednik Ceha za ribarstvo pri Obrtničkoj komori Zadarske županije, ističe kako je gradnja ribarskih luka jedino rješenje, a i samo proširenje Gaženice, s dovršetkom suprastrukture, bit će veliki korak naprijed.

- Mi sada imam puno mjesta za iskrcaj, ali u turističkoj sezoni te iste luke koriste turistički brodovi. Pokazalo se kako turizam i ribarstvo ne idu zajedno - nama trebaju hladnjače, led, kamioni, sigurna mjesta pri povratku s ribarenja, a toga u zajedničkim lukama ljeti ne može biti. Jedino rješenje je da se podijele ribarske i turističke luke, kaže Vitlov.

Uz dovršetak Gaženice bitnim drži i projekte u Lamjani, za koju je već dobivena lokacijska i građevinska dozvola, te Biogradu.

Neriješen sjeverni prostor

Neriješen ostaje sjeverni prostor zadarskog akvatorija, za koji županijski dokument predviđa dva iskrcajna mjesta - Mandre i Vir. Inicijativa za Mandre nije dobro "sjela" sada već bivšem rukovodstvu Općine Kolan, koje je tražilo da se riba ne iskrcava u turističkoj sezoni, kada je i najpotrebnije. Jedna od mogućnosti je i otok Vir, no velika prepreka toj ideji je postojeća infrastruktura. Od mjesta na kojem bi se gradila ribarska luka prema izlazu s otoka vodi samo neadekvatna prometnica kroz središte mjesta, te bi transport ribe, pogotovo u vrijeme turističke sezone, bio neizvediv. Treća, za sada neslužbena opcija, koja izlazi iz prostora Zadarske županije je Novalja.

- Od Pule do Zadra praktički nemamo ništa. Trebalo bi potaknuti lokalnu vlast i naći neko mjesto poput Novalje. S obzirom da su sjeverno od otoka Paga otoci koji nisu mostom povezani s kopnom, nisu pogodni za iskrcaj ribe, pa bi puno ribarica na kraju završavalo baš na nekoj sjevernoj lokaciji na ovom području, smatra Vitlov.

S obzirom na kratko trajanje visoke kvalitete riba i drugih svježih organizama iz mora, izuzetno je važno osigurati dostupnost i opremljenost iskrcajnih mjesta ili luka. Taj je problem napokon prepoznat na najvišoj razini, i valja vjerovati da će nakon dovršetka predviđenih projekata ribari biti zadovoljni poslom, a kupci svježinom i kvalitetom ribe.