Članci arhiva

Ostvari li se ideja koju je pokrenuo vlasnik Kali tune, Japanac Jiro Kambe, do sljedeće godine u Kalima bi mogla profunkcionirati barokomora, ne samo prva na jadranskim otocima, nego i u Zadarskoj županiji.

Inicijativu prvog i najvećeg hrvatskoga proizvođača tuna objeručke je prihvatila Općina Kali, odnosno načelnik Duško Vidov i od prosinca, kada se "zakotrljala" priča, dosad je obavljeno već nekoliko protokolarnih razgovora na relaciji Kali tuna - Općina Kali - Zavod za pomorsku medicinu Split pri HRM-u.

- Sve je počelo, nažalost, nezgodom koja se gospodinu Kambeu dogodila prilikom ronjenja na uzgajalištu tuna. Hitno je prevezen u barokomoru u Split i kada se vratio na otok, kazao mi je kako ne može vjerovati da između Pule i Splita nema barokomore te da je on spreman financirati kupnju i opremanje barokomore u Kalima. Najvjerojatnije u sklopu ambulante Hitne pomoći, iako to još nismo precizno definirali. Mislim da ne treba govoriti koliko bi nam to značilo, ponajprije za profesionalne ronioce koji rade u Kali tuni i Cromarisu, ali i na drugim uzgajalištima u našoj blizini. Podsjećam da Kali ima razvijenu marikulturu, 60 posto ribe uzgoji se i preradi u Zadarskoj županiji, puno je profesionalnih ronilaca koji svakodnevno zaranjaju do kaveza, a cijelo područje, pritom mislim na zadarski arhipelag, godišnje posjećuje nekoliko tisuća ronilaca rekreativaca. Dakle, korist bismo imali svi, a Kalima bi to bio dodatni poticaj za razvoj ronilačkog turizma, govori načelnik Vidov, koji je u stalnom kontaktu sa Zavodom za pomorsku medicinu jer će stručnjaci iz Splita održati jednodnevni stručni skup na kojemu će biti riječi o sigurnosti u autonomnom ronjenju i postupcima koje treba odraditi kad se dogode nesreće.

 

Više: Zadarski list...