Članci arhiva

U subotu se mjesto Kali zaista pokazalo ljubiteljem kazališta kada se na predstavi pojavilo, ni manje ni više nego 58-ero djece (!!), od najmlađe dječice koja su došla s mamama, do velikih trećaša, mojih valentinovskih pajdaša!

Prva se lutkarska predstava, "Bremenski muzikanti", unatoč skučenom prostoru, odvila u prostoriji Narodne knjižnice Kali. Djeca i odrasli virili su iza svih polica i prolaza naše knjižnice da bi mogli čuti i vidjeti veselu igru razigranih mužikanata: mačke kojoj fali jedno oko, magarca koji riče u falsetu, njemačkog pijetla i frfljavog psa - u sukobu s tri razbojnika – kojima su se hrabro suprotstavili i koji su pri kraju priče odletili kući plačući i glasno vičući "Mamaaaaaaa"

Druga lutkarska predstava odigrana je u Vijećnici, a to je bila poznata basna "Lisica i roda" koja je započela razigranim skečem troje lutkara u igri s ljestvama te u komunikaciji nerazumljivim jezikom, da bi se polako na sceni počela pojavljivati neobična scenografija napravljena od dovitljive kombinacije ljestvi, daski i triju koluta. Dva su koluta služila kao okviri u kojoj su se naizmjence pojavljivale lisica s kitnjastim repom i roda s crvenim kljunom na bijele točkice, a treći je kolut poslužio kao pozadina za basnu "Lav i miš" koja se u tehnici kazališta sjena odvijala paralelno s glavnom predstavom.

Lutkari su pohvalili kaljsku dječicu te naglasili kako su bili fantastična publika, puna pažnje koja se u Zagrebu rijetko doživi. Zato bi se drage volje opet voljeli vratiti i igrati u Kalima!

Narodna knjižnica Kali nada se potaknuti daljnju organizaciju ovakvih događaja u svrhu revitalizacije kulturnog života u Kalima, a napose animacije djece, te se nada vašoj daljnjoj potpori.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su pomogli pri organizaciji i provedbi ovog događaja!

Marta Kolega

Narodna knjižnica Kali