Članci arhiva

Na Vašem portalu, 05.04. 2017. objavili ste demant bivšeg načelnika na  intervju sa kandidatom i nadam se budućim Načelnikom Općine Kali gosp. Berislavom Kolega. U tom demantu, ničim izazvan, okomio se na mene i NL koju predvodim. Budući da je iznio čitav niz neistina i objeda na naš račun, dopustitete da isključivo činjenicama i snagom argumenta, bez imalo patetike, odgovorim bivšem načelniku.

Iz demantija, citat:

"Taj nekorektan stav dolazi od Nezavisne liste Zdenka Vidova, a Nezavisna lista Akcije mladih Tine Perin je praktički jedina, pored koalicijskih partnera, mene podržavala u projektima, na proračunu, i ja im se ovim putem zahvaljujem. Akcija mladih, i pored nastojanja vijećnika Zdenka Vidova, nije usko surađivala s vašom Nezavisnom listom jer su se od njega, odmah u početku mandata u vijeću ogradili jer su vidjeli s kim imaju posla. Sada uspjehe naše većinske suradnje u Općinskom vijeću i u drugim radnim tijelima u Općini želite priskrbiti za ono što vam nikako ne pripada jer ste to četiri godine rušili.

Za razliku od Nezavisne liste Akcije mladih, Nezavisna lista Zdenka Vidova niti jednom nije podržala proračun Općine Kali, a nije predložila niti jedan projekt u ove četiri godine, samo omalovažavanje i negiranje, nažalost, i osobna ljubomora i zavist, nekad rođaka i prijatelja, koji je pokrenuo list „Kljica“ koja je u biti KLJICA ZLA, zlobe, laži i antagonizma."

Činjenice i samo činjenice:

1. Odnos sa NL mladih Kali nosioca Tine Perin

1. NL  koju  predvodim  i NL mladih koju je predvodila Tina Perin, od konstituirajuće sjednice pa do kraja mandata  djelovala je u klub nezavisnih vijećnika.

Prvi prijedlog kluba nezavisnih vijećnika   bio je da se naknada vijećnicima sa 600 kn smanji na 300 kn a predsjedeniku vijeća sa 2.400 kn mjesečno na 600 kn po sjednici, što je i prihvaćeno. Pogledati zapisnik sa 2 sjednice OV, održane 19.07. 2013. god.    Tijekom mandata kao klub nezavisnih vijećnika inicirali smo par točaka dnevnog reda koji Vama i nisu bili po volji. Jedna od takvih   točaka bila je rasprava o Kukljiškoj ulici, odnosno o prodaji zemljišta . Pogledati zapisnik sa 14 sjednice OV, održane 20.08.2014. god. Činjenice zar ne?

Možda smo u Klubu mogli i puno više napraviti da smo bili pripadnici jedne stranke i da je vladalo jednoumlje u načinu našeg promišljanja. Ovako ostaje žal za propuštenim, samo nemojte  Vi,  kao apsolutist,  govoriti što je ispravno a što ne.

 Da Vam pojasnim, ako  ne razmišljaju isto, Vama i takvima, čini se kako se ljudi distanciraju i po Vašem, "kako su oni vidjeli s kim imaju posla". Interesantno. Okanite se, bivši načelniče, velikih urota bez argumenata i činjenica te se okrenite  sebi i ljudima s kojima možete manipulirati. Jednoumlje koje je u vašoj stranci nemojte nametati drugim i drukčijim ljudima.

2. Uspjesi većinske suradnje u Općinskom vijeću i drugim radnim tijelima

- O kakvom uspjehu Vi pričate. I s kakvim uspjehom bi se Mi trebali kititi, a što je pripadalo Vama. Pa Vi ste u svom šestomjesečnom izvješću za period srpanj-prosinac 2016 god. napisali, citiram: "Dugovanja Općine Kali na dan 31.12.2016. g. u ukupnom iznosu 2.741,975,35 kn raznim dobavljačima, a dugovanja prema zajmovima-dugoročni krediti 1.730.680,13 kn. ( završen citat ). Je li to za pohvalu?Činjenica zar ne?

Uspjesi u drugim radnim tijelima  najbolje se očituju kroz nadzorni odbor Hripe. Od prvog dana Vašeg mandata, postavili ste i imali u nadzornom odboru većinu, (od 5 članova 3 su bili iz SDP i koalicije), tako da su se odluke  donosile praktički samostalno, jednoumljem, preglasavanjem. Tu situaciju preslikali ste i na Odvodnju gdje od 3 člana imate 2. Tako vladaju, apsolutisti, diktatori. Sve izvanka izgleda demokratski a u biti je onako kako Vi i vaše ulizice odredite. Samo Vi znate koliko je bilo pogubno to Vaše djelovanje. Činjenica zar ne?

Ali ako baš hoćete, kad ste se toliko nahvalili,( usta moja hvalite me malo) Općinsko vijeće je po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi upravni organ, Vi ste bili tek,  izvršni organ. Činjenica zar ne?

3. Razlog mog nepodržavanja Proračuna Općine Kali

- Da, bivši načelniče, činjenica je da sam nakon što ste zaposlili gospodu sa svoje liste i koalicijske partnere,  2014 god, išao na rušenje Vas kao Načelnika Općine.

Podsjetiću Vas, odmah nakon izbora kad ste željeli koalirati sa našom NL i pozvali nas na sastanak ( svjedoka ima na pretek jer je na sastanku s Vaše i naše strane bilo po 4-5 predstavnika )  otvoreno sam  rekao, podržati ćemo sve projekte koji donose dobrobit našem mjestu, za sebe ne tražimo ništa, ali imamo jedan uvjet, nema zapošljavanja podobnih nego sposobnih ljudi. Onog momenta kad ste zaposlili gospodu sa liste i koalicije, ja sam dosljedan sebi, glasovao protiv Proračuna Općine Kali, držeći se dobro poznate Frenklinove sintagme: "Kad nepravda postaje zakon borba postaje obveza". I to je sva istina, druge nema. Činjenica zar ne?

Tragedija našeg mjesta i zemlje, upravo  je politička trgovina u kojoj se javni interesi podređuju osobnim.

4. Podržavanje Proračuna od strane vijećnika s NL Zdenka Vidova

- Navodite kako NL Zdenka Vidova nijednom nije podržala prijedlog Proračuna Općine Kali. Kako bih dokazao da ne govorite istinu i obmanjujete javnost nekim patetičnim pričama o ljubomori i zavisti te o našem konstantnom glasovanju protiv Proračuna, objavljujem zapisnik sa 4 sjednice općinskog vijeća Općine Kali održane 17.12.2013. gdje je pod točkom 3. bilo  usvajanje Proračuna Općine Kali za 2014 god. s projekcijama za 2015. i 2016. god., citat iz zapisnika sa sjednice:" Jednoglasno sa 11 glasova ZA niti jednim protiv i niti jednim suzdržanim donijeta je odluka o Proračunu Općine Kali za 2014 god. s projekcijama za 2015 i 2016." ( završen citat ).

U raspravi smo ukazivali na  loše planirani Proračun u  iznosu od 10.816.000,00 kn za 2014 god. te "besmisleno" planirane projekcije u iznosu od 30.640.000,00 kn u 2015 god. i projekcije za 2016. god u iznosu od  30.959.000,00 kn. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu.

Usprkos svemu,  oba vijećnikas NL Zdenka Vidov glasovala su  ZA Proračun Općine Kali u 2014. god.

-2015. godine oba vijećnika NL  glasovala su protiv.

-2016. godine vijećnik Berislav Kolega glasovao je ZA a ja PROTIV.

-2017. godine vijećnik Berislav Kolega glasovao je ZA a ja PROTIV.

Činjenica zar ne?

Kako kratko pamćenje imate, bivši načelniče, pa zaboravljate da je,  proračun za 2017 god. prošao samo zato što je Berislav Kolega dignuo ruku ZA. Da je glasovao suprotno ili suzdržano danas vi već ne bi bili načelnik. Gledajući iz Vaše perspektive,  Berislav je glasovao različito od mene jer zna s kim ima posla. Da li ste ikad pomislili kako ja nisam apsolutist i kako u NL svatko odlučuje svojom glavom bez mog naputka. To je Vašoj partiji i Vama zasigurno strano.

4. Podržavanje i predlaganje projekata

- Ovo je zasigurno druga najveća laž izrečena od strane bivšeg načelnika. Držeći se svog načela, bez obzira na neslaganje s Proračunom,  sve dobre projekte i odluke koje su bile od značaja za naše mjesto, podržali smo.

- Iako nismo osobno predložili, zdušno smo podržali amandmane na projekat jaslica i uvođenja LED rasvjete koje je predložila NL mladih.

- Budući da vidim kako lako zaboravljate, podsjetiću Vas, da smo 2014 god. dali 4 amandmana na proračun,  nijedan nije prošao Vašu koaliciju.  Najžalnije nam je bilo da niste prihvatili amandman kojim smo predlagali izgradnju dionice puta Tratica – Artina. Taj projekt, kroz Vaš mandat,  zagovarali smo više puta, jer je po nama  to bio  prioritet broj 1. u Općini.

-Već nakon 6 mjeseci, te iste 2014 god. rebalansom ste u Proračun ubacili 200.000 na  ime održavanja kanalizacije koji smo mi bili predvidjeli u odbačenim amandmanima.

 - U proračun za 2016 god predložili smo, ni manje ni više, nego 8 amandmana od kojih je usvojeno:

- Pokretanje radova na proširenju groblja i izradi grobnica na postojećoj lokaciji (koji je djelomično usvojen ali kojeg niste realizirali)

- asvaltiranje ulice šetalište Otrić (realizirano)

- izgradnja potpornih zidova u ulici šetalište Otrić (nije realizirano)

- iznalaženje riješenja i saniranje smrada oko fekalnih pumpi u Batalaži (djelomično realizirano- povremeno smrdi i dalje)

- novčane naknade za prvo dijete 5.000 kn, drugo dijete 7.000kn i za treće i svako naredno dijete 30.000 kn. ( iako ste bili protiv, OV je donijelo odluku i amandman je usvojen)

- izgradnja nogostupa do škole – otkup zemljišta ( amandman je u načelu prihvaćen ali i nerealiziran )

Za istinitost ovih navoda molim bivšeg načelnika da pogleda zapisnik sa 25 sjednice  Općinskog vijeća održane 17.12.2015.god.

- donošenje odluke o zaduživanju 650.000 kn za financiranje projekata dogradnje dječjeg vrtića, uređenje javne plaže Tratica, kupnja zemlje za izgradnju reciklažnog dvorišta Zarabaniž.. Odluka donesena na OV jednoglasno.

Za osvježenje pamćenja, bivši načelniče, pogledajte zapisnik sa 23. sjednice OV, održane 15.09.2015.god.I još bi mogao nabrajati u nedogled.

Činjenice zar ne?

Ako ustrajete u svojim lažnim navodima, napravit ćemo zajednički analizu što je NL koju predvodim  podržala a što ne, i to sve prema zapisnicima, a ne sustavom rekla – kazala. Sve ćemo objaviti na ovim stranicama. Rezultati po Vas,  bili bi poražavajući.

Toliko o tome da  nismo predlagali niti jedan projekt i da smo djelovali s omalovažavanjem i negiranjem.

5. KLJICA ZLA, zlobe, laži i antagonizma

-Baš mi je zabavno bilo čitati koje je sve atribute,  bivši načelnik, upotrijebio da bi opisao kualjski politički magazin "Kljica".  Ali čemu takva netrpeljivost. Je li  istina tako žestoko boli?  Epiteti zlo, zloba, laž i antagonizam (ova  se riječ  baš i ne uklapa u kontekst), bez objašnjenja, djeluju jako ružno. Kako bih najbolje opisao Vaše riječi, upotrijebit ću izraz - tipično Gebelsovski ( beskrupulozno manipuliranje masama ).

 Napadati jedan list i ljude koji  ga pišu, bez i jednog jedinog argumenta, list u kojem se gotovo i ne komentira i ne iznose osobni stavovi ( u 5 brojeva bila su samo 2-3 komentara) već uglavnom prenose događanja iz općinske vijećnice i to  putem citata s audio snimki ili iz prepisa zapisnika sa sjednica, zaista je strašno.  Činjenica zar ne?

List kojeg je većina naroda prihvatila kao informativno štivo, budući da ste vi jako poznati po transparentnosti. Brojne podrške i čestitanja mještana prilikom izlaska svakog broja  daju nam volju i snagu da bez obzira na ovakve objede , nastavimo dalje.

Ono što Vam mogu obećati,  bivši načelniče, kad je ste toliko protiv nje, da u slijedećem mandatu nećemo izdavati "Kljicu".  Izdavati ćemo "Mladicu". 

Poručujem Vam da je Vaše poimanje demokracije nešto  na što bi se svatko normalan trebao zgroziti.

 Istina je najjače oružje i "Kljica" je samo pokušaj da se istinom i samo istinom  borimo protiv nepravdi u lokalnoj politici. Činjenica zar ne?

U slijedećem pasosu, bivši načelniče, napisali ste citiram:

Puni ste ideja o razvoju turizma, što je pohvalno, ali ne spominjete krucijalni dokument - Strategiju razvoja turizma u Općini Kali, koja je donesena u ovom mandatu, u ovom sazivu Općinskog vijeća, a koji je vaša Nezavisna lista dočekala na nož s omalovažavajućim izgovorom “Što će nama strategija i di trošimo novce“.

Ma čemu Vam je, bivši načelniče, potrebno toliko lagati, kad je sve zapisano .Uistinu ne mogu vjerovati da imate toliki  problem,  ili  ste toliko zaboravni ili ste sami sebe uvjerili da sam Vam ja za sve kriv. Ali zašto toliko laži ? Činjenice govore da je u zapisniku sa 19 sjednice OV održane 10.03.2015.god. pod 10. točkom dnevnog reda bilo  donošenje odluke o izradi strateškog plana razvoja turizma na području Općine Kali za razdoblje 2015-2020 god.

Prijepis zapisnika sa 19 sjednice, citat:" S 10 glasova "Za" niti jednim "protiv" i niti jednim "suzdržanim" prihvaća se Odluka o izradi Strateškog plana razvoja turizma na području Općine Kali za razdoblje 2015-2020. god. (završen prijepis). Činjenica zar ne?

Toliko o tome kako je moja  NL  bila uvijek protiv te da smo bili i protiv Strategije turizma.

Kad mi se slijedeći put budete obraćali, molim Vas da  svoje navode potkrijepite činjenicama i da prestanete sa patetičnim i neargumentiranim izjavama.

PS:  - I još nešto dragi rođače, rođakom se postaje rođenjem, a prijateljstvo se stvara poštenjem.

S poštovanjem,                                                   

 

                                                                               brigadir u mirovini,

                                                                            Zdenko Vidov dipl. ing.