Članci arhiva

U subotu 08.04. 2017.  HDZ – Kali, prva i najstarija politička stranka je obilježila 27. godišnjicu svog osnutka i postojanja na općinskoj političkoj sceni Općine Kali.  Pozvani su svi njeni  članovi (njih osamdesetak), ali i drugi uzvanici za tu prigodu, kao što su: predstavnik županijskog odbora i saborski zastupnik Božidar Kalimeta, zatim predsjednik vijeća Grada Zadra  naš mještanin Živko Kolega te predstavnici svih  lokalnih jedinica odnosno općina otoka Ugljana i Pašmana.

S obzirom na predstojeće lokalne izbore i zahuktale predizborne aktivnosti pozvani su i drugi uzvanici, poput potencijalnih koalicijskih partnera sa područja Općine Kali (HSP, HNS, HSS, HSLS...) kao i drugi ugledni i uvaženi građani i simpatizeri Općine Kali. Dakle okupilo se preko stotinjak uzvanika u zaista svečanom ozračju i raspoloženju.

*Svečanost je započela u 16,30 sati polaganjem vijenca pod centralnim križem na mjesnom groblju Dočić – Kali,  za sve poginule i umrle članove i branitelje.

*Zatim je u 17,15 sati u prepunoj dvorani općinske vijećnice održana svečana sjednica općinskog odbora HDZ-a Kali sa svim odazvanim uzvanicima, koju je vodio njen predsjednik gosp. Zvonko Mišlov. Nakon sviranja i pjevanja himne, odana je minutom šutnje počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim palim braniteljima, te nedavno preminulom našem uglednom mještaninu i pjesniku Joji Ricovu.  Gosp. Mišlov  je  je pozdravio sve prisutne sa naglaskom na prisutnost uvaženog gosp. Božidara Kalmete koga ne treba puno predstavljati, s obzirom na njegove dugogodišnje najveće državničke funkcije koje je obnašao i još uvijek obnaša.

Posebno je predstavio gosp. doktora medicine i magistra Marka Kolegu kao kandidata HDZ-a Kali za načelnika Općine Kali na predstojećim lokalnim izborima. S obzirom na njegov životni i radni tijek i karijeru izbivao je iz rodnog mjesta Kali pa ga možda svi i ne znaju, naručito mlađa generacija, jer dvadestetak godina životne i radne karijere i izbivanja iz mjesta brzo preleti.

Inače je dr. Marko Kolega kao menadžer vrlo uspješno radio i vodio velike projekte u našoj velikoj i poznatoj farmaceutskoj kući Plivi u Zagrebu. Sad se skrasio u Zadru u poznatoj tvrtki SAS-Vektor za proizvodnju prestižnih brodova, i životom u obiteljskoj kući u Kalima.  

Predsjednik Zvonko Mišlov osvrnuo se na prošlost i početak osnivanja HDZ-a u Kalima, te ukazao na ostavljene tragove i važnost te i sad najjače stranke u Općini Kali,  koja je polučila najveće rezultate i uspjehe u infrastrukturnoj izgradnji i društvenom formiranju Općine Kali, baš u vrijeme  njezinog vođenja Općine. To se događalo upravo onda kad bi se posložilo da je HDZ na vlasti u Općini, zatim u tradicionalno HDZ-ovoj Zadarskoj županiji, kao i na državnoj razini, što se upravo priželjkuje i očekuje na predstojećim izborima, koji će se održati u petom mjesecu 2017. godine. Dalje se spomenuo o osnivačima HDZ-a u Kalima, prvim predsjednicima, prvim odborima i ljudima koji polako nestaju, ali dolaze nove i mlađe snage koje žele bolji i kvalitetniji život u svom mjestu baš preko utjecaja, djelovanja i rada u HDZ-u. Upravo se ovih dana i pred predstojeće izbore učlanilo desetak novih članova HDZ-a. Nakon izlaganja tih  referenci i spomena prošlosti u HDZ-u predsjednik Mišlov pozvao je gosp. Marka Kolegu kao kandidata za budućeg načelnika Općine Kali da se obrati nazočnima sa svojom vizijom i pogledom na današnja i buduća vremena mjesta Kali.

Gosp. Marko Kolega se vrlo skromno predstavio i iznio svoje viđenje sadašnjeg stanja i rada u Općini Kali. Primjećuje niz propusta i neiskorištenih šansi i mogućnosti koje je Općina mogla napraviti u povlačenju značajnih sredstava od niza fondova koji su bili ili su još uvijek na raspolaganju. To povezuje sa neznanjem pa i nesposobnošću postojeće općinske garniture, kao i ostalim nekompatibilnostima u političkoj vertikali od Općine preko Županije do državne razine.  Dalje je vrlo sažeto i jezgrovito predstavio svoj program za općinu Kali u tri kapitalna projekta;

-Izgradnja i dovršenje svekoliko potrebne ribarske infrastrukture u V. Lamnjani: lukobrani, gatovi, prilazni putovi, kasamari, te u sklopu toga i obrtnički inkubatori i poduzetničke otočke zone za postojeće, a i potencijalne poduzetnike, koji čekaju minimum uvjeta za rad i razvoj na otocima.

- stvoriti brend Batalaža gdje bi se maksimalno implemetirala nautika, turizam i ribarstvo, gastronomija, otočki proizvod i to nešto po čemu Kali dijelom već je i mora biti značajno i poznato.

-Vremenski pojačano pozavršavati komunalnu infrastrukturu, kanalizacija, putevi, ceste trotoari, naručito izgraditi dvotračnu cestu i šetnicu sa svom hotikulturom  od Otrića do trajektne luke Preko, kao najboljom i najprepoznatijim  lungo–mare naspram Zadra.

-Što se tiče socijalnog i zdrastvenog područja,  obavezno je izgraditi dom za stare i nemoćne osobe, proširiti asortiman zdrastvenih i preventivnih usluga, kao što su ginekologija, pedijatrija, fizijatrija i sl.

Kroz realizaciju svih tih projekata ostvarilo bi se više od petesetak radnih mjesta , što mnogo znači za općinu Kali a ne sedam zaposlenih u općini što ističe sadašnji, aktuelni načelnik.

Na kraju je potencionalni načelnik općine Kali Marko Kolega, u stilu već započete kamapanje, pozvao aktualnu vlast u općini Kali da odstupe u ime dobrobiti mještana Kali jer ima ljudi koji će to obnašati mnogo bolje, učinkovitije i korisnije za žitelje općine Kali.

Predsjednik Mišlov  se zahvalio  gosp. Marku na njegovom izlaganju i objelodanjenju njegovog programa, te pozvao uvaženog uzvanika i predstavnika županijskog odbora, Zadarskog gradonačelnika  i saborskog zastupnika  gosp. Božidara Kalmetu.

Gosp. Kalmeta je pozdravio sve nazočne , čestitao dan 27. Obljetnice kaljskim Hadezeovcima

te  pozdravio i podržao izneseni program gosp. Marka Kolege, ocjenjujući ga vrlo realnim uz potporu svih vas a onda i drugdje...Potvrdio je činjenicu predsjednika Zvonka Mišlov da je potrebna politička stabilnost odnosno kompatibilnost svih struktura od općine preko županije do države da bi se polučili najbolji rezultati u općinama i gradovima.  Toga sam ja svijedok jer sam bio na funkciji resornog ministarsva za izgradnju infrastrukture diljem hrvatske. Gdje se dobro pripreme projekti, gdje se izabere prava politička struktura  lako je dogovoriti se na svim razinama i odobriti realizaciju istih.     Ja se nadam da će kaljani to shvatiti, ne samo hadezeovski glasači nego i drugi koalicijski partneri i prijatelji, pa i svi drugi koji žele čim prije i brže ostvariti kvalitetniji život kroz uređenu infrastrukturu i životni standard u Kalima.

Zato vas pozivam da prije izbora popričate sa svim svojim prijateljima i rođacima i kažete im da nije sve jedno hoćeli glasati ili ne,  zašto će glasati, za koje opcije.. Neka Vam budu primjer neke susjedne općine koje su vrlo racionalno koristile svoje izborne rezultate i riješavale svoje životne probleme brže više i bolje.Na kraju je predsjednik Mišlov zahvalio svima na svojoj nazočnosti te pozvao svih na prigodni domjenak i druženje u prostorijama općinskog doma gdje se slavilo do kasno poslijepodne..