Članci arhiva

Cilj je da ribarskim brodovima u županiji matične luke budu Gaženica i Lamjana te da se prostor za vezivanje u malim mjestima oslobodi za turističke potrebe, kaže za magazin Globus predsjednik upravnog vijeća zadarske Lučke uprave Božidar Longin koji je ujedno i zamjenik župana Zadarske županije i HDZ-ov kandidat za župana na skorim lokalnim izborima.

Prema njegovim riječima, u Gaženici će biti i veliki ribarski centar za čiju se gradnju trenutno izrađuje projektna dokumentacija te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole, a za infrastrukturne radove osigurano je pet milijuna eura iz fondova Europske unije. I na otoku Ugljanu će se graditi pet milijuna eura vrijedna ribarska luka Lamjana, za koju je već izdana građevinska dozvola i kojom također gospodari zadarska Lučka uprava.

“U Zadarskoj županiji uzgoji se 80 posto bijele ribe i 70 posto tune u Hrvatskoj. Polovica ukupnog iskrcaja ribe u Hrvatskoj se obavlja ovdje u Gaženici, koja je tako već postala najveća hrvatska ribarska iskrcajna luka. Slijedi gradnja obalnog zida dužine 250 metara i dodatnih sto metara koje će koristiti tvrtka Cromaris, koja u Gaženici ima pogon za preradu bijele ribe. U županiji imamo više od 200 velikih ribarskih brodova koji se sada vežu po lukama u malim mjestima. Cilj je da im svima matične luke budu Gaženica i Lamjana te da se prostor za vezivanje u malim mjestima oslobodi za turističke potrebe. Ovdje će biti i veliki lift za izvlačenje ribarskih brodova iz mora da bi ih se prebacilo na drugu stranu ceste gdje će biti veliki servisni centar za njihovo održavanje koji će graditi hrvatska tvrtka Max Plastika, kojoj smo dali koncesiju i koja će investirati oko 8 milijuna eura. Predviđene su i hladnjače za skladištenje ribe, a sadašnja montažna zgrada putničkog terminala će biti prebačena preko ceste i u njoj će se nalaziti Dom za ribare u kojem će biti prostorije Ministarstva poljoprivrede koje je nadležno za ribarstvo, Ribarske inspekcije, Upisnika za ribare, ribarskih zadruga... A pokraj ribarskog doma će biti trgovački centar specijaliziran za ribare u kojem će se prodavati rezervni dijelove za brodske motore kao i ribarska oprema”, govori Longin koji vjeruje da će nova ribarska luka započeti s radom već iduće godine. Na mjestu današnjeg parkirališta, u neposrednoj blizini gradilišta putničkog terminala slijedi gradnja četverokatnice u kojoj će biti hotel sa stotinu soba s pogledom na more, trgovački centar s oko 3000 kvadratnih metara i garaža s 400 parkirnih mjesta. I ta investicija uskoro kreće, a iza nje stoji tvrtka Sarag, koja je od Lučke uprave dobila koncesiju. Za potrebe luke će se na otvorenom urediti još 550 parkirališnih mjesta.

VIŠE U ČLANKU NA PORTALU ZADARSKI.HR...