Članci arhiva

Kao odgovor na pitanja brojnih Kaljana - što će se raditi ispred čije kuće i kako ja vidim da će Kali izgledati za koju godinu - pisat ću o našem planu uređenja obale i dužmorja.

2005. godine dobivena je građevinska dozvola za uređenje obalnog pojasa od Teša magazina na Mulu do terase kafe bara Mavra u Batalaži. Petru i meni ovo je prioritet što se tiče infrastrukturnih projekata te želimo u Kalima napraviti jednu od naljepših šetnica uz more u zadarskoj regiji.

Što se tiče financiranja,  popularno je mišljenje da bi jednostavno trebalo „povući“ sredstva iz EU fondova, ali činjenica je da EU ne daje novac za uređenje turističkih plaža, čime nastavak ovog projekta predstavlja određeni izazov.  No, nije sve tako crno: jedan dio projekta već je odrađen, a neka sredstva se mogu dobiti iz nacionalnih fondova kao što su ministarstvo turizma i ministarstvo regionalnog razvoja.

Dionice od Preka do Mula i od Batalaže do Otrića nažalost još uvijek nemaju spremnu dokumentaciju i dozvole koja bi omogućile njihovu skoru realizaciju. Na tim ćemo dijelovima, u dogovoru s mještanima urediti portiće, plaže i rive u okviru financijskih mogućnosti Općine, te krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se cijelo dužmorje što prije završilo.

Plaža Kolegini

Od Teša magazina pa do Ravnice nalazi se dio obalnog pojasa koji želimo pretvoriti u najveću, a nadamo se i najljepšu plažu na otoku Ugljanu. Kako je cesta na ovom dijelu već uređena moglo bi biti nejasno zašto baš počinjemo od te dionice.

Razlog je praktičan: - Ovo je jedan od rijetkih projekata za koji je dokumentacija već pripremljena i koji ima važeću građevinsku dozvolu. Kompletnu i opsežnu projektnu dokumentaciju je pripremio raniji načelnik Đenko Perin u svom mandatu od 2001. do 2005. godine.

Uz to smatramo da će po završetku ove velike plaže s lijepim pogledom na Ošljak uslijediti otvaranje popratnih gospodarskih i ugostiteljskih objekata, pa ćemo tako dati poticaj i lokalnoj ekonomiji.

Kako je prikazano na slici, na ovom potezu nasula bi se i uredila tri valobrana ili pera kako ih stručno zovu, koji čuvaju plažu od juga, bure i tramuntane. Jedno od ta tri pera, ono na Ravnici kod Ćoća već je prije napravljeno. 

U drugoj fazi nasipanjem bi se proširila plaža i to tako da bi se počelo nasipanjem velikih kamenja mase 500 do 1000 kg, 20 do 30 metara od obale na dubinu od 6 do 7 metara. Zatim bi se nasipavali sve manji i manji komadi kamenja te bi se na kraju, blizu obale, nasipavao šljunak koji bi formirao plažu. Na kraju bi dobili plažu široku 10-ak metara, pera bi je štitila od valova, a na obali bi omogućili postavljanje ugostiteljskih i zabavnih sadržaja uz koncesijsko odobrenje.

Model gradnje ovakve plaže osmislila je jedna od najpoznatijih hrvatskih firmi za projektiranje pomorskih građevina i objekata - Obala d.o.o. iz Splita, koja je također izradila novi projekt proširenja ribarske luke u Veloj Lamjani.

Cesta Artina - Tratica

Kako je potez od Ravnice do Tratice već ranije uređen, projekt uređenja dužmorja bi prioritetno nastavili uređenjem ceste od nove plaže Tratica do punte Artine. Ova prometnica je most između Mula i Batalaže, poveznica između dvije luke i dva dijela mjesta, a predugo stoji neuređena, puna rupa i ružnog izgleda. U isto vrijeme kao najistureniji dio mjesta predstavlja veliki turistički potencijal za veliko, maestralom okupano sunčalište i romantičnu šetnicu. Na ovom potezu i cesta i obalni pojas imaju važeću građevinsku dozvolu te s gradnjom možemo početi čim osiguramo sredstva. Općina Kali već je prijavila ovaj projekt vrijednosti 2,3 milijuna kuna na natječaj EU fonda za ruralni razvoj Podmjere 7.2. te svi iščekujemo potvrdan odgovor do kraja ove godine. U projektu je predviđena dvosmjerna cesta sa trotoarom sa svake strane i zelenim pojasom. Širina ovakve ceste bila bi 5 metara nakon čega bi slijedila šetnica i zeleni pojas, pa skalina i obalni zid visine oko 1.5 metra. U nastavku prema moru bi se nasula kamena školjera radi zaštite obale i prometnice od udara valova.

Uvala i luka Batalaža

Najvažniji dio projekta uređenja dužmorja je svakako Batalaža koja kao glavni ulaz u mjesto i najveća luka u mjestu godinama već stoji neuređena, neugledna i na nekim dijelovima opasna. Njezin ogroman ugostiteljski, nautički i turistički potencijal je neiskorišten, a stanovnici same Batalaže nezadovoljni su iz niza razloga. Nažalost, iako je najvažniji, ovaj projekt će biti i najskuplji i najteže provediv. Batalaža još nema građevinsku dozvolu kao ostale spomenute dionice i tek se treba krenuti u izradu projektne dokumentacije za unutarnji lukobran i prometni kružni tok.

Nažalost, sredstva za izgradnju sekundarnog lukobrana i novih vezova za brodice se ne mogu dobiti iz EU fondova. Ipak vjerujemo da će županijska lučka uprava koja je nadležna za luku Batalaža, a koja već godinama nije ulagala u mjesto Kali, napokon omogućiti sredstva.

Projekt koji će pretvoriti Batalažu u centar turizma u mjestu sastoji se od nekoliko dijelova. Prvo je uređenje kružnog toka na mjestu starog škvera koji će spajati ceste na siguran način za vozače i šetače. Uređenje trotoara i zelenog pojasa uz cestu kako bi se lijepom šetnicom spojila riva i radiona na jednoj strani i plaža na drugoj strani uvale. Uređenjem ove šetnice dvije strane uvale Batalaža konačno bi se povezale u jednu logičnu cjelinu.

Drugo je uređenje radione i pogona RZ sloge koji će se prenamijeniti u prostor sa gastro i ugostiteljskim sadržajem te je staviti poduzetnicima na raspolaganje, a uz radionu urediti pravu ribarnicu na otvorenome i time krenuti graditi sliku Kali kao mjesta gdje osim sto se najviše ribe lovi, može i najbolja riba nabaviti. Vjerujemo da bi ova ribarnica na otvorenom ispred budućeg gastro punkta zbog svog položaja daleko bolje zaživjela od postojeće ribarnice na Domu.

I treće su nautički vezovi. Izgradnjom sekundarnog lukobrana s proširenim platoom ispod Burgije zaštitila bi se unutrašnjost uvale. To bi omogućilo postavljanje pontona čime bi se dobilo 50 do 60 novih vezova za brodice raznih veličina.

Ti nautički vezovi zajedno sa ostalim planiranim sadržajima učvrstili bi Batalažu kao turistički centar mjesta, donijeli novi prihod turističkoj zajednici, a ugostiteljima povećali promet i nadam se potaknuli otvaranje novih restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. Uz dodavanje riva, uredila bi se i stara riva tako da bi se maknula bankina, pa bi se brodovi mogli vezati sa obje strane, a riva bi se još malo produžila radi zaštite luke od valova.

Plaža Artina

Cijeli projekt završio bi izgradnjom obiteljske plaže na punti Artine gdje se plaža već počela formirati, a kupači je sve više i više koriste. Punta Artine bi se po projektu morala nasuti još 20-ak metara prema vanka, a plaža bi samim time ostala okrenuta na jugoistok i ostala zaštićena od maestrala i tramuntane koja u ljetnim mjesecima najčešće puše. Tako bi osim Batalaže imali još jednu plažu di je bonaca. Na punti Artine, na samom nasipu ostavilo bi se mjesto za jedan ugostiteljski objekt, uredila bi se šetnica i zeleni pojas, a Artina bi dobila i park sa dječjim igralištem.

Zaključak

Ovo je, znamo, vrlo ambiciozan projekt. Isto tako smo svi u Kalima svjesni da osim što Kali ovo zaslužuje, bez ovoga nema pravog uređenja mjesta i nema skoro nikakvog turizma. Vjerujemo da je usprkos trenutnom stanju u općinskoj blagajni, ovaj projekt provediv u 4 godine idućeg mandata. Uvjereni smo da bi ovo za Kali bila prekretnica u turizmu za koju se isplati boriti.