Članci arhiva

U luci Gaženica se u subotu navečer dogodio lakši sudar Jadrolinijinih trajekata SIS i Juraj Dalmatinac. Nitko nije ozlijeđen. Brodu SIS, koji je isplovljavao iz luke, otkazao je sustav upravljanja te je udario u trajekt "Juraj Dalmatinac" na susjednom vezu.

Nakon sudara trajekata, očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja sa pristaništa broj 6 motorni trajekt „Sis“ uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja, lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta „Juraj Dalmatinac“, koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5.

- Posada trajekta „Sis“ u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama, te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe, te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta - priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora.

Brodu „Juraj Dalmatinac“ očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 centimetara na desnom krmenom dijelu, na visini deset metara iznad razine mora, dok brod „Sis“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja, a njegovi putnici koje je trebao prevesti na redovnoj liniji 431 Gaženica - Preko, zbog kvara upravljačkog mehanizma prevezeni su trajektom „Vladimir Nazor“.

Trajekt Sis do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt „Juraj Dalmatinac“ danas otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoga je Lučka kapetanija Zadar brodu izdala svjedodžbu za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka.

Očevidne radnje u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode su u tijeku.