Članci arhiva

Uz prioritet uređenja dužmorja o kojem sam ranije pisao na kalionline, istaknut ću još neke projekte ključne za razvoj našeg mjesta u narednom razdoblju. Projekte koje ću ovdje predložiti smatram najpotrebnijima za napredak i poboljšanje sveukupne kvalitete života u Kalima, kako gospodarstva i infrastrukture tako i društvenih sadržaja.

Kod izbora projekata koje ćemo predstaviti kao naše prioritete posebnu pažnju smo posvetili mogućnosti njihove provedbe u iduće četiri godine te smo izabrali projekte koji drže vodu, potrebni su i realno su izvedivi. Svjesni smo da se neće moći baš svi navedeni projekti realizirati u četiri godine, ali mi smo voljni pokušati i za svaki od ovih projekata uložiti puno truda i energije.

Dom za stare i nemoćne osobe

Kako bi omogućili starijim mještanima kojima je potrebna skrb i njega da svoju stariju životnu dob do kraja provedu u Kalima potreban nam je dom za stare i nemoćne. U Preku već postoji jedan manji koji je otvoren 2010. godine kao podružnica zadarske javne ustanove, kao i onaj u Salima. Ukupni smještajni kapaciteta doma u Preku je 21 korisnik što ne zadovoljava otočne potrebe, pa mnogi stariji otočani uključujući naše mještane zato smještaj traže u Zadru i dalje.

Na kaljskom „Vodopadu“ pored nove ambulante hitne medicine Općina Kali je vlasnik oko 2500 m2 građevinskog zemljišta. Lijep položaj uz intradu i maslinike, a ujedno blizu naselja Kali, blizina hitne pomoći, ambulante opće medicine, fizikalne ambulante, trgovine i glavne Otočke ceste čine tu lokaciju savršenom za izgradnju Doma za starije i nemoćne. Smatramo da bi to građevinsko zemljište trebalo staviti u korisnu funkciju i u suradnji sa Zadarskom županijom kao osnivačem pripremiti tehničku dokumentaciju i napraviti dom za stare i nemoćne (starački dom).

Stanovi za mlade

Konstantno se bunimo da nam mladi odlaze u Zadar živjeti i da su nam Kali sve praznije i praznije.

Kako bi barem dali priliku mladima da ostanu odlučili smo pokrenuti projekt izgradnje stanova za mlade. Planirana lokacija je pored igrališta na Dražinama. Stanovi bi se gradili i prodavali po POS modelu stanogradnje te bi postojali strogi uvjeti kupnje kako bi se izbjeglo korištenje ovog projekta radi osobnog profita. Ovakvi modeli su korišteni u drugim mjestima u Hrvatskoj i doživjeli veliki uspjeh riješivši problem nedostatka životnog prostora za mlade.

Spašavanje komunalnog poduzeća Hripa d.o.o.

Već zadnje četiri godine upozoravamo, a isticali smo i zadnjih mjesec dana - komunalno poduzeće Hripa d.o.o. je u sve većim financijskim problemima. Loš model upravljanja doveo je do toga da se morala snažno zadužiti, a u tom procesu došlo je čak i u pitanje isplata plaća radnicima. Kašnjenje isplata mjesečnih plaća zaposlenicima u Hripi je sad već redovna stvar. Hripa je izrazitno bitna za funkcioniranje cijele Općine i zahtjeva hitno restrukturiranje i sanaciju jer model sa „2 direktora“ očito ne funkcionira.

U Hripi je potrebno hitno racionalizirati odnos zaposlenih u upravi i radnika na terenu kako bi poslovanje učinili efikasnim i profitabilnim. Hripa se trenutno suočava sa brojnim izazovima te mora u isto vrijeme racionalizirati poslovanje i naći nove izvore prihoda kako bi opstala.

Uređenje igrališta na Dražinama

Prije tri godine napravljeno je nogometno igralište sa umjetnom travom na Dražinama. Ispostavilo se da je održavanje igrališta s umjetnom travom za Općinu Kali prezahtjevno, odnosno pokazalo se da ga jednostavno nema tko održavati. Umjetna trava je zato polegla, a sam teren je opasan za igru ukoliko je mokar ili vlažan od rose.

Predloženo nam je da se pored igrališta sa umjetnom travom napravi jedno manje igralište koje će biti prekriveno tartan podlogom. Mladi smatraju da takvo manje igralište od tartana u Poljani super funkcionira  i ne traži održavanje. Ovo manje igralište bi se koristilo za mali nogomet i zadovoljavalo bi trenutne potrebe. Osim golova postavili bi se i koševi za košarku te bi bilo multifunkcionalan sportski teren.

Do malonogometnog igrališta uredili bi i igralište za malu djecu sa ljuljačkama, toboganima, klackalicama i pješčanicima. Ovaj potez bi sa relativno malim financijskim ulaganjima donio puno koristi najmlađima, malo većima i mamama koje često nemaju gdje odvesti djecu da se igraju.

Ribarska luka od državnog značaja u Lamjani

Prije pet mjeseci izdana je građevinska dozvola za ribarsku luku od državnog značaja u Veloj Lamljani. Ovaj projekt provodi državna Lučka uprava Zadar te je za početak već odvojeno 5 milijuna kuna državnih sredstava. U Veloj Lamljani bi se trebalo dosta toga napraviti, a mi ćemo istaknuti najbitnije:

1. Nasuti će se oko 250 metara uvale sve do prvoga maloga portića sa južne strane uvale. Nasipanjem će nastati veliki prostor koji će biti namjenjen za mrežarnu, servisne centre, skladišta ribarske opreme i veletržnicu ribe.
2. Poslje velikog nasipa sa južne strane uvale napraviti će se još oko 150 metra rive za privez brodova i iskrcaj ribe, a u nastavku sve do nasuprot brodogradilišta će se napraviti šetnica.
3. Riva ispred Kali tune se produžuje prema unutrašnjosti uvale za oko 300 metara te će namjena toga djela biti: servisni centar za ribarske brodove te riva za privez brodova i iskrcaj ribe. Postojeća riva i novoizgrađene rive također će se proširiti za 10-ak metara.
4. Na mjestu gdje se sad nalazi dizalica za brodice dugoročno je u planu napraviti benzinsku postaju.
5. Uz more, iznad velike rive koja će nakon završetka imati dužinu od skoro 1000 metara planirana je dvosmjerna prometnica sa obje strane uvale.

Nakon završetka ovog projekta Kali će imati jednu od najvećih i najboljih ribarskih luka u ovom dijelu Jadrana. Vela Lamjana će uz luku Gaženica učvrstiti strateški položaj Kali i Zadra kao središta ribarstva i marikulture u županiji i širem okruženju.

Trotoar do škole

Školarci nam šetaju po bijeloj crti sredine kolnika do škole! Ukoliko nekome ova rečenica nije alarmantna trebao bi preispitati svoje svjetonazore.

Znamo da je problem sa otkupom zemljišta, znamo da se nema novaca i da se nije jednostavno dogovoriti sa velikim brojem ljudi. Isto tako smatramo da se do sada morao odraditi barem jedan dio projekta i da nikako ne smijemo prihvatiti trenutno stanje kao što se do sada činilo.

Vodovod do Cromarisa
U Maloj Lamljani je vodovod proveden do velikog lukobrana. Kako je u zadnjih desetak godina dosta kuća izgrađeno na potezu od lukobrana do Cromarisa, planiramo dovesti vodu do kraja uvale kako bi se svi objekti mogli priključiti na vodovodnu mrežu. Dionica do Cromarisa je duga 700 metara, a s obzirom na opću važnost vodoopskrbe za njenu izgradnju se mogu povući sredstva i od nacionalnih ministarstva i iz EU fondova.

Prvi potezi – jednostavna rješenja

Dobro smo upoznati da je općinska blagajna trenutno prazna, a nakon prolaska lokalnih izbora prvih šest mjeseci do kraja godine bit će najteže. Iako je prva obveza plaćanje dugovanja dobavljačima i izvoditeljima radova, vjerujemo da možemo naći nekoliko manjih projekata koji se mogu realizirati i uz ograničena sredstva.

Jedan od prvih poteza nakon preuzimanja ureda načelnika biti će obnova parkova i dječjih igrališta u mjestu. Djeci i mamama ova mjera mnogo će značiti.
Premostiti brijeg kod starog istezališta brodica u Batalaži još je jedan od poteza koji su jednostavno izvedivi, a veoma značajni za sigurnost prometa u mjestu. Uređenje obilaznice na mjestu starog škvera rasteretilo bi problematično križanje u Batalaži i učinilo promet na tom dijelu puno sigurnijim.

Na Ravnici se počela formirati plaža, ali velika kamenja koja su ostavljena nakon izgradnje stabilizacijskog pera kod Ćoća onemogućuju korištenje u svrhe kupanja i sunčanja. Potrebno je velika kamenja pogurati u more i nasuti još malo šljunka, što za početak također ne traži veliko financijsko ulaganje. Bit će to još jedna uređena mala plaža kakve Kalima trebaju za daljnji razvoj turizma.