Članci arhiva

Na lokalnim izborima za općine otoka Ugljana, Pašmana i Dugog otoka načelnike su nakon prvog kruga dobile općine Preko, Kukljica, Pašman i Tkon. U drugom krugu načelnika će dobiti općine Kali i Sali.

Općina Kali - Duško Vidov i Marko Kolega idu u drugi krug

U Općini Kali načelnik će se izabrati nakon drugog kruga. Tamo će se sučeliti dosadašnji načelnik Duško Vidov (SDP-HNS) koji je osvojio 37,24 % glasova i Marko Kolega (HDZ-HSS-HSLS-HSU-HSP) koji je osvojio 36,80 % glasova. Što se tiče vijeća, HDZ je s koalicijskim partnerima osvojio deset posto više od SDP-a, odnosno 4 mandata u vijeću dok će koalicija SDP-HNS imati 3 vijećnika. Za većinu u Općinskom vijeću Općine Kali koje broji 11 članova trebat će stoga i podrška nezavisnih lista koje su ušle u vijeće. Lista Lovre Vidova dobila je 3 mandata u vijeću, a nezavisna lista Zdenka Vidova 1 mandat.

Jure Brižić (HDZ) - novi načelnik općine Preko

Jure Brižić novi je načelnik Općine Preko. U prvom krugu kandidat HDZ-a i HSU-a osvojio je 56,24 % glasova birača, dok je njegov protukandidat Srečko Rušev dobio 35,58 % glasova birača. Vladajuća koalicija imat će stabilnu većinu i u općinskom vijeću, jer je HDZ-ova lista sa 40,88 % glasova osvojila 6, a lista Karla Novoselića 2 mandata. Lista nositelja Iva Uhode osvojila je 3, a lista Marija Košte 2 mandata.

Nezavisni Marin Boško kao jedini kandidat ponovo načelnik u Kukljici

U Kukljici je nezavisni Marin Boško kao jedini kandidat uvjerljivo osvojio novi mandat. Njegova je lista osvojila 59,35 % glasova za općinskom vijeće, lista Ante Martinovića osvojila je 26,66 % glasova, a lista HDZ-a 13,97 % glasova.

U Općini Pašman samo jedan kandidat za načelnika - HDZ-ov Krešimir Ćosić

Niti u općini Pašman nije bilo neizvjesno, jer je jedini kandidat za načelnika bio HDZ-ov Krešimir Ćosić koji je osvojio 77,96 % glasova. Lista HDZ-a osvojila je 58,10 % glasova, a nezavisna lista Branislava Mađerića 41,89 % glasova.

U Tkonu po drugi put načelnik nezavisni Goran Mušćet

Najneizvjesnije je bilo u Tkonu, gdje je drugi mandat izborio aktualni načelnik Goran Mušćet. On je osvojio 49,78 % glasova, a njegov protukandidat Boris Katičin 48,25 % glasova. S obzirom na to da su bila dva kandidata neće biti drugog kruga, iako niti jedan nije osvojio više od 50 posto glasova. Mušćetova lista osvojila je i jednog vijećnika više u utrci za općinsko vijeće tako da će imati stabilnu vlast.

U Salima u drugi krug idu Zoran Morović (HSS-SDP-HNS) i Marijan Crvarić (HDZ-HSU)

U Salima u drugi krug izbora za načelnika ide dosadašnji načelnik Zoran Morović iza kojeg stoji lista HSS-SDP-HNS i Marijan Crvarić kao kandidat HDZ-HSU-a. Zoran Morović je u prvom krugu osvojio 39,36% glasova, a Marijan Crvarić 32,76% glasova.