Članci arhiva

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je u Zadru sa predstavnicima pet lučkih uprava potpisao ugovore o sufinanciranju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju ribarskih luka, za što će se potom moći povući EU sredstva.

- Oprema i infrastruktura postojećih ribarskih luka praktički ne postoji, to svi znamo. U ovo ulažemo sedam milijuna kuna, u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom gospodarstva

– rekao je Butković, koji je ugovore potpisao sa Robertom Škifićem iz Lučke uprave Zadar (1,22 milijuna kuna za luku Gaženica i 755 tisuća kuna za Velu Lamjanu), Vicom Mihanovićem iz Lučke uprave Split (1,5 milijuna kuna za Brižine), Željkom Dulibićem iz Lučke uprave Šibensko-kninske županije (dva milijuna kuna za Peleš), Igorom Vidasom iz Lučke uprave Novalja (pola milijuna kuna) te Željkom Dadićem iz Županijske lučke uprave Dubrovnik (milijun kuna za Sustjepan).

"Luka Gaženica i kaljska luka Vela Lamjana će biti reprezentativne ribarske luke, a Gaženicu bih nazvao i ribarskim centrom a ne samo lukom" - kazao je na potpisivanju ugovora zadarski župan Božidar Longin.

Sporazum i ugovor s ministrom u ime Lučke uprave Zadar potpisao je Robert Škifić, za projekt Vela Lamjana kojem je dodijeljeno 755 tisuća kuna i za Gaženicu milijun i 220 tisuća kuna.

U luci Lamjana imamo 160 metara za veće i daljnih 160 metara za manje brodove i jedan manji plato za opskrbu i servisiranje brodova. Kad je Gaženica u pitanju, pored već postojećih vezova za iskrcajna mjesta i vez ribarskih brodova, na dijelu prema Cromarisu se predviđa vez, dalje velika benzinska stanica za ribare i preko ceste cijeli sadržaj novi za popravak, održavanje i sve ono što trebaju ribari. Predviđeno je i mjesto za ribarsku administraciju. Ovim ribarskim centrom ribarima na jednom mjestu dajemo servis kakav ribari zaslužuju a takvog neće biti na oba dvije strane Jadrana. Današnji događaj je iskorak prema tome - kazao je zadarski župan Longin.

Nama je na raspolaganju 80 milijuna eura za izgradnju u državnim lukama, za izgradnju infrastrukture - istaknuo je ministar Butković: ...za povezivanje s našim otocima ,identificirali smo 20-ak takvih projekata, u javni poziv to uskoro ide, znači krenut ćemo sa financiranjem projekata sa sredstvima EU fondova što je po nama veliki iskorak jer do sada nismo takve projekte financirali od strane EU fondova - izjavio je ministar pomorstva.

Gotovo osam i pol milijuna kuna Ministarstvo mora je osiguralo za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture u dijelu luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova. Sredstvima petogodišnjega Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo obuhvaćene su luke od Novalje do Dubrovnika, pa je ministar mora Oleg Butković ugovore potpisao s ravnaterljima lučkih uprava Novalje, Splita, Zadra, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.