Članci arhiva

Zadarski Vodovod za sad uspijeva osigurati potrebne količine vode, iz dana u dan bore se da redukcije ne bude, no upozorenje za racionalnu potrošnju vode i dalje vrijedi. Potrošnja je narasla na rekordnih milijun i dvijesto tisuća kubika.

Broj turista u Zadarskoj županiji iz dana u dan raste. Iz turističke zajednice javljaju da je broj noćenja za Grad Zadar i županiju veći za 24% u noćenjima nego lani, s toga iz Vodovoda upozoravaju da se voda troši što racionalnije, da se ne koristi za zalijevanje vrtova, pranje automobila, punjenje bazena i slično, kako bi izdržali još jednu rekordnu sezonu bez problema.

Koliko se povećava potrošnja vode u ljetnim mjesecima, odnosno u špici sezone, direktor Vodovoda Tomislav Matek odgovara:

- Kad se uzme prosjek, znači ljeto na jednu stranu, a proljeće i zima na drugu, povećanje je za - duplo. Na samim otocima smo prevezli više vode u prvih 6 mjeseci nego prošle godine.

Tomislav Matek podsjetio je i kako je došlo do manjih problema pri opskrbi vode kada je, prije o nekoliko dana, motor jedne od četriju glavnih crpki otkazao:

- Moramo kontrolirati potrošnju. Naši su ljudi na terenu 24 sata. Pokrivamo tu potrebnu potrošnju, s time da mi dio vode dajemo Biogradu, Benkovcu i Viru. I zbog toga smo pozvali građane da malo racionalnije troše, da ne bi došli u probleme sa vodoopskrbom, ne samo Grada Zadra, nego praktički čitave Županije.

Zadarskom vodovodu otežavaju situaciju i noćne krađe vode, kojih je sve više. Prema podacima iz Vodovoda, nekad je veća potrošnja vode u noćnim satima nego dnevnim, što nije normalno - zaključuje direktor Matek