Članci arhiva

Kualjske ribarske noći održavaju se ovog tjedna u četvrtak 3. i petak 4. kolovoza, a bit će kao i svake godine popraćene programom koji kroz niz događanja nastoji ostvariti svoje ciljeve promocije ribe kao zdrave hrane.

Stoga je u ponudi hrane isključivo riba i to plava riba: srdela, inćun i tuna, riba iz uzgoja: brancin, orada te riblje prerađevine, soljeni i marinirani program.

Cilj je i oživljavanje tradicije i tradicijskih vrijednosti kroz organizaciju veslačkog natjecanja, demonstraciju ribarskih vještina i pripremu tradicionalnih jela (kualjski brudet).

Organizator manifestacije koja je prvi put održana 1968. godine je udruga "Kualjske ribarske noći", a partneri su Općina Kali i Turistička zajednica Općine Kali.

Popodnevni program u petak biti će obogaćen aktivnim ribarskim maratonom: veslačko natjecanje, prenošenje kašeta, potezanje konopa, natjecanje u kuhanju brudeta....

U zabavnom dijelu programa, u četvrtak u 22 sata nastupa klapa Rišpet, a u petak u 22 sata počinje koncert grupe Magazin.

15. znanstveno-stručni skup o ribarstvu u Domu

Bitan segment programa je 15. znanstveno-stručni skup o ribarstvu u četvrtak 3. kolovoza s početkom u 10 sati koji i se i ove godine organizira u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Savjetodavnom službom Zadar, Sveučilištem u Zadru i grupacijom za ribolov HGK.

U ime ministra poljoprivrede na skupu će biti nazočan Skupu pomoćnik ministra mr.sc. Ante Mišura i 2 načelnika sektora u Upravi ribarstva. Skupu će prisutstvovati Ruža Tomašić, europarlamentarka i jedina Hrvatica u Odboru za ribarstvo u Bruxellesu, Mato Oberan, predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore i ostali dionici iz ribarskog resora.

Atrakcija manifestacije je trosatni defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom u petak 4. kolovoza koji počinje u 13 sati koji živo svjedoči o gospodarskoj i tradicijskoj važnosti ribarstva za Kali. Na defileu će sudjelovati dvanaestak ribarica prepunih gostiju, očekivano oko 800 posjetitelja.

Posebna gošća Tunuare - street art umjetnica OKO

Osim tradicionalnog programa ovogodišnje Ribarske noći donose i atraktivnu novinu koja će na neobičan način spojiti umjetnost i ribarstvo. U Kalima će nekoliko dana boraviti poznata street art umjetnica OKO, koja će naslikati ribu tunu, simbol ove manifestacije, a ujedno i Kaljana koji su zahvaljujući tuni postali poznati u svijetu. Svojim specifičnim umjetničkim izričajem na zidu ribarskog magazina na Mulu netom prije početka manifestacije osvanut će mural s oslikanom ogromna tuna dimenzija 9 metara puta 4 metra.

 

PROGRAM KUALJSKIH RIBARSKIH NOĆI – TUNUARE 2017.

ČETVRTAK, 03.08. 2017.
10.00 15. znanstveno-stručni skup o ribarstvu - Općinski dom
17.00 „Jedi što vrijedi“ – gastro ponuda ribljih specijaliteta
17.00 Veslačko natjecanje s kaićimin od Batalaže do Mula
18.00 Ribarske igre
19.00 Natjecanje u kuhanju kualjskoga brudeta
20.00 Nastup mažoretkinja
22.00 Koncert – Klapa Rišpet


PETAK, 04.08. 2017.
13.00 Defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom
17.00 „Jedi što vrijedi“ – gastro ponuda ribljih specijaliteta
18.00 Kuhanje velikog kualjskoga brudeta
22.00 Koncert - Grupa Magazin

POSEBAN GOST Tunuare STREET ART UMJETNICA OKO koja će naslikati simbol manifestacije Tunu na velikom zidu dimenzija 9mx4m.

 

15. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP O RIBARSTVU - KALI

ČETVRTAK 03.08.2017. u 10.00 h u Općinskom domu, Trg Marnjiva 23


             1. UVODNA RIJEČ DOMAĆINA - načelnik Općine Kali – g. MARKO KOLEGA
             2. OBRAĆANJE SKUPU – pomoćnik ministra – mr.sc. ANTE MIŠURA
             3. OBRAĆANJE SKUPU – župan Zadarske županije – g. BOŽIDAR LONGIN

MODERATOR SKUPA: dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić

PROGRAM SKUPA

1.“Operativni program za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.”
mr.sc. Irena Jahutka, načelnica sektora za provođenje mjera strukturne politike i uređenje tržišta u ribarstvu, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva
2. ˝Prikaz procjene stanje stokova znanstveno stručnih tijela GFCM-a i EK˝
dr.sc. Lav Bavčević, Savjetodavna služba Zadar

3. ˝Prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru i za ribarstvo koje iskorištava te stokove˝
dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić, aktivnosti grupacije ribolova HGK
4. ˝Aktualno stanje u ribolovu tuna˝
5. Predstavljanje projekta ˝BLUE SMART˝(Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources)
dr.sc Bruna Petani, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

• Rasprava

• Organizirani ručak