Članci arhiva

U četvrtak, 10. kolovoza Lovrinja – tradicionalna fešta sv. Lovre, zaštitnika Kali. Svete mise u 8, 10.30 i 20 sati. Poslijepodne dječji zabavni program i kuhanje tradicionalnog kaljskog brudeta, a navečer na Mulu nastup Klape Kali, mladih kaljskih glazbenika, pop-rock koncert i DJ. U uvali Batalaža nastup klape Munita iz Zadra.

Sveti Lovre, (kaljski: Lovrinac, drugi nazivi: Sveti Lovro, San Lorenzo, Lawrence of Rome, Laurent de Rome, Laurentius von Rom):

kršćanski svetac, rimski đakon (Huesca oko 225. - Rim 10. kolovoza, 258.).

"...Lovre je postao đakon i dobio je službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom bio je i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri.

Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Ubrzo je i Lovre uhićen. Rimski prefekt dao mu je tri dana, da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovre je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovre je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je zavapio: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!" (lat. "Assum est, inquit, versa et manduca.") Zbog te izjave, sv. Lovre je zaštitnik komičara, mesara i kuhara. (Izvor: Wikipedija)

Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.