Članci arhiva

Od geografskih preko kulturnih do gospodarskih posebnosti - sve to sadrži monografija o Kalima koja je jutros predstavljena javnosti u općini Kali. Knjiga je plod dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Općinom Kali i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Najribarskije mjesto na Jadranu, mjesto Kali na otoku Ugljanu, danas je postalo bogatije zahvaljujući jednoj važnoj knjizi. Naime, riječ je o znanstvenoj monografiji na preko 1000 stranica, gdje su objedinjeni svi prirodoslovni, humanistički i gospodarski aspekata razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.

Načelnik Općine Kali, Marko Kolega: Mi danas svoj obol toj iskonskoj želji za očuvanjem dajemo sa ovom knjigom koju je svatko od nas utkao dio sebe. Knjigom, kojom zahvaljujemo svim generacijama prije nas, ali i obvezujemo i sve generacije poslije nas da nastave tim utabanim putovima kojima su išli naši pradjedovi.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nije mogao sakriti ponos: Ribarstvo je jedno od najtežih zanimanja, uopće se po prvi puta na ovaj način slavi. meni je osobno drago što je Akademija u tom sudjelovala, pogotovo jer se tu radi o očuvanju i kulturne baštine, glagoljice i specifičnoga jezika, dakle jedno vrlo vrijedno djelo i mogu reći da bi Akademija to djelo ubrojila među najznačajnijim djelima uopće koje je izdala.

Najveći dio tereta ove knjige odnosno ukoričavanje povijesti i sadašnjosti ovog malog ribarskog mjesta nosi urednik profesor doktor Josip Faričić: I zato je jako važno da se različite djelatnosti s kojima su se Kualjani bavili u prošlosti pokušaju nastaviti da žive makar duhom ako ne i materijom. Neka ova knjiga bude također jedno od onih sredstava koji će postojećim naraštajima Kaljana omogućiti da svjedoče i nadopunjuju istinu o ovome dosita prekrasnom mjestu naše domovine.

Monografija ima 1016. stranica, 57 članaka i 65 autora koji su radili na njoj kako bi postala svojevrsni Kualjski dragi kamen kojeg bi trebala imati svaka obitelj na otoku.

*Knjiga o Kalima se može nabaviti u prostorijama Općine Kali i u uredu Turističke zajednice Općine Kali po cijeni od 400 kuna.