Članci arhiva

Ove godine 15. kolovoza na blagdan Vele Gospe navršila se trideseta godišnjica od smrti preč. don Ivana Barulića (1903.-1987.), dugogodišnjeg kaljskog župnika, koji je svojim služenjem zadužio mnogobrojne generacije Kaljana. Budući smo već do sada obilježili desetu i dvadesetu godišnjicu njegove smrti posjetom njegove rodne župe kao i mjesta posljednjeg počivališta njegovih zemnih ostataka na Olibu, i ove godine to smo učinili u nedjelju 27. kolovoza.

U organizaciji župnog ureda sv. Lovre i Općine Kali dvadesetak mještana rano ujutro zaputilo se m/b „Zrno“ prema Olibu. Po dolasku na Olib mještani su nas dočekali zajedno sa župnikom preč. Milivojem Bolobanićem ispred župne crkve Uznesenja BDM u kojoj je slavljena euharistija.

Na početku same mise bogoslov Tomislav Končurat pročitao je životopis pokojnog don Ivana, naš župnik don Mario Akrap umijesto homilije pročitao je propovjed koju je prigodom smrti don Ivana izrekao blagopokojni nadbiskup msgr. Marijan Oblak, na kraju misnog slavlja župnik preč. Milivoj predvodio je molitvu odriješenja, a naš don Slavko Ivoš pročitao je posmrtno slovo našeg pjesnika i književnika koji nas je ove godine napustio Joje Ricova, poznati „Spomenik u reverendi“, koje je izmamilo spontani pljesak od samih Olibljana, a koje je uvršteno i u nedavno objavljenu monografiju „Kali“.

Nakon euharistijske koncelebracije Kaljani s nekolicinom Olibljanja uputili su se prema groblju i na grobu don Ivana Barulića još jednom otpjevali „Profundiž“ – Iz dubine s molitvom odriješenja, položili cvijeće i zapalili svijeće, cvijeće i svijeće zapalili smo i za pok. Ivanicu Barulić sestru našeg pokojnog don Ivana, koja je uz njega također zadužila Kaljane, kao i za pok. msgr. Vinka Pulišića, zadarskog nadbiskupa koji je pokopan na olibskom groblju. Nakon okrijepe koju smo imali organizirano uputili smo se natrag puni dojmova i zahvale Bogu za svećenika koji je ispunio evanđeosku zapovjed služenja, te se nije strašio i u više navrata položiti svoj život da bi spasio živote župljana.

Neka ga Buog pomiluje i dua mu rajsku slavu!

BIOGRAFSKI PODACI
Ivan Barulić rodio se 4. svibnja 1903. godine u Olibu. Osnovnoškolsku naobrazbu stekao je na svome otoku. Nadbiskupsku gimnaziju pohađa u Zadru. Nakon gimnazije pohađa teologiju na početku u Zadru, a studij završava u Ljubljani. Za svećenika se zaredio u Olibu 6. rujna 1925. godine. Svoj svećenički put započinje kao župnik u Popovićima 1926. Godine 1927. imenovan je za prefekta sjemeništa u Šibeniku gdje ostaje do 1929. U razdoblju između 1929.–1936. župnik je Prvić Šepurina. Najduže je bio župnikom u Kalima na otoku Ugljanu od 1936.–1969. Uz to je od 1953. dekan Ugljanskog dekanata. Godine 1957. imenovan je kanonikom Stolnog kaptola sv. Stošije u Zadru, a 1966. prepozitom istoga Kaptola. Nakon podužeg svećeničkog staža u Kalima 1969. postaje župnik Bokanjca, a od 1970. do 1971. župnik Lukorana. Umirovljen je 27. kolovoza 1971. Kao umirovljenik živi u Svećeničkom domu »Zmajević« u Zadru. Godine 1983. razriješen je kanoničkih dužnosti i službe prepozita Stolnog kaptola sv. Stošije zbog teške bolesti. Don Ivan Barulić preminuo je 15. kolovoza 1987. godine u Zadru, a pokopan je na Olibu.