Članci arhiva

Na zadarskom Sveučilištu u utorak 5. rujna i službeno je predstavljen novi diplomski studij pokrenut s ciljem stvaranja novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva. Studij pod nazivom - Održivo upravljanje vodenim ekosustavima.

Studij će trajati dvije godine, a nastao je zahvaljujući EU projektu - Blue smart te uz podršku našeg najvećeg poslodavca u sektoru ribarstva, tvrtke Cromaris. Prijave za upis kreću od sredine ovoga mjeseca, a slobodno je 30 mjesta.

Bosiljka Mustać, pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Studij je namijenjen svim studentima koji su zainteresirani za nastavak školovanja na diplomskoj razini s područja biotehničkih znanosti, koga posebno zanimaju tematike vezano za more, za slatku vodu, znači za vodeni okoliš, za akvakulturu, ali i zaštitu tog okoliša.

Renata Barić, voditeljica Cromarisovog Odjela za istraživanje i razvoj

Najviše nam nedostaju tehnolozi na uzgajalištima, u mrijestilištima, nedostaju nam razni profili uzgajivača ribe, hranioci, radnici u preradi. ove godine imali smo velik problem u potrazi za radnom snagom.

Prema nekim procjenama u sektoru ribarstva u Hrvatskoj je zaposleno oko 25 tisuća ljudi, no i dalje postoji manjak znanja kod zaposlenika i nedostaje stručne radne snage.

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru od ove akademske godine bit će bogatiji za još jedan studij kojim će se mladi stručnjaci educirati o izuzetno atraktivnim temama održivog ribarstva i akvakulture. Predviđena upisna kvota diplomskog studija koji kreće u listopadu 2017. godine je 30 izvanrednih studenata, a po završetku studija studenti stječu titulu magistra održivog upravljanja vodenim ekosustavima.

 Više o studiju na: www.unizd.hr
Više o projektu Blue Smart: www.bluesmart.hr