Članci arhiva

Iako maslinarska godina neće biti rekordna, a ni među boljima, zadarski maslinari mogu biti zadovoljni. Urod na kopnenom dijelu županije ipak je nešto bolji odnosno veći od onoga na otocima. Zdravstveno stanje u maslinicima je vrlo dobro što znači - bit će vrhunskih ulja! No stručnjaci savjetuju - s berbom ne treba žuriti zbog zriobe.

Čak četiri velike nepogode ove su godine pogodile zadarsko područje pa tako i proizvodnju maslina. Najprije mraz u vrijeme cvatnje, potom suša s toplinskim udarima, dio maslinika poharali su požari a sve je dodatno otežala nezapamćena poplava. Pa ipak kad se sve zbroji i oduzme: Ima razloga za veselje - kaže Gordana Dragun rukovoditeljica zadarske poljoprivredno-savjetodavne službe: Nije to zbog količina nego to će biti zbog kvalitete. Po količinama jedna prosječna godina a po kvaliteti iznadprosječna. Računa se da bi nekih 5 tisuća tona bilo u županiji. Uz četiri nepogode neke su pošasti ipak izostale, kao što je najznačajniji štetnik maslina kod nas: Nismo imali maslinovu muhu odnosno ona se sad malo pojavila na pojedinim područjima ali nije to znakovito.

Izostali su i drugi nametnici stoga stručnjaci savjetuju - ne žuriti s berbom. Svi oni koji imaju zdrave plodove neka pričekaju s berbom neka ti plodovi ipak nakupe još ulja u prilikama sunca i svjetla. Drugim riječima: Da ne budu maslinari brali plodove i da plaćaju uljarama kilažu a da nema unutra ulja odnosno da su randmani niski. Imali smo ovakvu godinu, sličnu godinu 2012. godine.