Članci arhiva

U Preku u petak 13. listopada, ministrica regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac, zajedno s domaćinom, načelnikom općine Preko Brižićem i županom Longinom, dodijelila je oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” za ukupno 141 proizvod i proizvodne linije koje su proizvela 73 otočna proizvođača. Svečana dodjela održana je u sportskoj dvorani osnovne škole Valentin Klarin u Preku.

Od ukupno šest proizvođača s otoka Ugljana koji su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu, dvoje ih je iz Kali. Ribarski obrt Moćun tako je dobio oznaku HOP za proizvode slana srdela i slana lokarda, dok je Ivan Longin, dobio oznaku za ručno pletene suvenire (pramcobrani za brodove „brk“ i pendula). Na kraju dvodnevnog programa, u subotu 14. listopada, otočni proizvođači posjetili su ribarski obrt Moćun iz Kali, OPG Škopić u Ugljanu i OPG Otavijević u Sutomišćici.

Projekt „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) već 11 godina za redom potiče otočne proizvođače u proizvodnji izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije te na taj način čini njihovu kvalitetu mjerljivom. Projekt je fokusiran na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka i poticanja i reafirmiranja tradicionalnih ali i inovativno-inovacijskih otočnih proizvodnji te uključuje 279 otočnih proizvođača s 24 hrvatska otoka i poluotoka Pelješca i time obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija. Proizvodi koji nose oznaku HOP, pridonose promociji identiteta hrvatskih otoka i Hrvatske kao vrhunske turističke, gastronomske i ekološke destinacije diljem svijeta, ali i na domaćem tržištu.

Ministrica Žalac uvodno se obratila okupljenima i naglasila: „Upravo zbog toga što je projekt HOP u potpunosti zaokružen i razrađen do najmanjeg detalja te funkcionira izvrsno, moguće ga je primijeniti i u ostalim hrvatskim regijama. Slavonija, koja je dugi niz godina zanemarivana, dobit će priliku također brendirati svoje autohtone proizvode i to po uzoru na vas, otočane.“ te dodala da se nada kako će uskoro svaki dio Republike Hrvatske imati vlastitu oznaku tradicije i kvalitete te će biti prepoznati u cijelome svijetu. Ministrica je zatim najavila  sjednicu Otočnog vijeća, koja će također biti održana na otoku Ugljanu, na kojoj će članovima Vijeća prezentirati Nacrt prijedloga novog Zakona o otocima.

Od 73 proizvođača koji su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu, 22 je iz Zadarske županije. Na Ugljanu šest, na otoku Pašmanu 12, na Dugom otoku dvije, te na Silbi i Ravi po jedna. Pojedinačno, najviše oznaka, sedam, dobili su OPG-ovi i jedna fizička osoba iz Tkona.

Na otoku Ugljanu nositelji oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu su Mate Rančić, Preko, kravata od drva masline, Kamen dizajn, Preko, suveniri od bračkog kamena (zdjelice za bombonjere), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica, uporabni suveniri od maslinova drveta, OPG Vojko Škopić, Ugljan, ekstra djevičansko maslinovo ulje, Ribarski obrt Moćun, Kali, slana srdela/lokarda, Ivan Longin, Kali, ručno pleteni suveniri (pramcobrani za brodove „brk“ i pendula).

Među Pašmancima, koji godinama prednjače po dobivenim oznakama, ove su godine: Valentina Ugrinić, Tkon, ručno pleteni suveniri od prirodnog konopa, OPG Anđelko Palaškov, Tkon, za djevičansko ulje, OPG Stjepan Smoljan, Tkon, pogačice, sirup od šipka, OPG Marin Zalović, Tkon, za džem od smokava sa šljivom i ružmarinom, džem od grožđa i matar u octu, OPG Katica Mušćet, Tkon, smokvenjak, macerat smilja, OPG Ante Grdaš, Tkon, krema za lice od ruže, OPG Frane Bojmić, Tkon, ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG Ante Božić, Kraj, slani inćuni, kolač od smokava, džem od smokava, Obrt Lanđin, Kraj, liker od magunja, kadulje i maslina, rakija od magunja, kotonjada od magunje, OPG Krsto Matulić, Pašman, aceto od smokve „Pašman Libre“, Nataša Burmeta, Pašman, arancini/limuncini, Ivanka Milašinović, Ždrelac, nakit od naplavina i kamena.

Četiri priznanja otišla su na Dugi otok, Silbu i Ravu, a nositelji su: OPG Ksenija Kalcina, Žman, džem od magunja, Darinko Karinja, Sali, hidrolat lavante, macerat lavande, suvenir od morskih naplavina (brodić), OPG Filip Simičić, Mala Rava, eterično ulje mirte, Aranea d.o.o. Silba, Linija toretini, keksi s narančom, limunom, čokoladom, slani krekeri/baškotini, pašta svježa punjena ovčjim sirom, pašta suha od pirovog brašna.

Za goste koji su Preko došli sa 15-ak otoka, LAG Mareta u subotu je organizirao sajam otočnih proizvoda dobitnika HOP-a s Ugljana i Pašmana, a kao poseban gost predstavio se i OPG Žampera, nagrađivani proizvoiđač kozjega sira iz Žmana na Dugom otoku.

Na kraju dvodnevnog programa, otočni proizvođači posjetili su OPG Moćun iz Kali, OPG Škopić u Ugljanu i OPG Otavijević u Sutomišćici.