Članci arhiva

Tri mjeseca kasne radovi na izgradnji putničkog terminala u luci Gaženica. Do početka iduće turističke sezone ona će ipak biti na usluzi putnicima, tvrdi za naš radio ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Strabagovi djelatnici do sada su izveli 80 posto radova na površini od 25 tisuća metara četvornih buduće moderne zgrade. Spomenuti rok dovršetka zgrade ipak nije onaj koji je prvobitno planiran. Kašnjenje obrazlaže ravnatelj Škifić: Projekt je u završnoj fazi opremanja i ovi će se radovi što preostaju moći raditi u zatvorenim prostorima, neće ovisiti o vremenskim prilikama koje su ove godine bile zaista više nego loše. Sjetimo se u siječnju se zbog ekstremne hladnoće zaista nije moglo raditi, isto tako imali smo i poplavu, pa će projekt biti gotov 31. siječnja iduće godine, nadamo se da neće biti neprilika koji bi taj plan omele i da će izvođač biti u prilici dovršiti zgradu. Kašnjenje je otprilike tri mjeseca što i nije puno kad pogledamo kroz što smo sve prošli u proteklu godinu dana. Poklapa se to i s planom davanja koncesije za što se pripremamo, tražimo koncesionara koji će voditi tu zgradu a intencija je dovesti operatera koji će Zadar pretvoriti u home-port - kazao nam je Škifić.

Evo i odgovora na pitanje kad će se raspisati međunarodni natječaj za koncesionara: U tijeku je završna faza za objavljivanje tendera, najkasnije do kraja 11. mjeseca bi trebao krenuti u javnost, tražimo značajne igrače, iskusne operatere koji imaju velika poznanstva s cruiser kućama, uz povećanje cruise prometa uvjet je i proširenje ro-ro i međunarodnog putničkog prometa, povezivanje sa zemljama Mediterana jer luka Gaženica kapacitetom omogućava razvoj ne samo Zadra već i Zadarske županije i države.

Osim za potrebe cruiserskog prometa, u novoj zgradi osigurani su i sadržaji za lokalni trajektni promet: tu ćemo našim otočanima osigurati sve vrste usluga – od restorana, kafića do prostora za prodaju karata. Trgovinski centar da ali ne u sklopu terminala. Imamo potpisanu koncesiju blizu terminala gradit će se veliki supermarket, tri etaže garaža i hotel, tako da će naša Gaženica postati mali gradić za međunarodne i putnike u lokalnom prometu.

Za izgradnju terminala Lučka uprava Zadar na raspolaganju još ima 16 milijuna eura kredita, od početnih 80 koliko je za izgradnju putničkog terminala odobrila njemačka razvojna banka KfW prije 5 godina, doznali smo od ravnatelja Lučke uprave Roberta Škifića.