Članci arhiva

Ribari će uskoro za prekršaje na moru dobivati negativne bodove, kao i vozači. Jedna je to od novina koju je uveo novi Zakon o morskom ribarstvu, pa će osim novčanih kazni od sad plivaričari i koćari dobivati i kaznene bodove, kažu nam u Upravi ribarstva.

Za neispunjavanje ribarskog očevidnika, ribolov zabranjenim alatima, na nedozvoljenim dubinama ili u vrijeme lovostaja ribari će dobivati i kaznene bodove. Ovo propisuje novi Zakon o Morskom ribarstvu koji je na snagu stupio prije tri mjeseca, a predviđa 16 teških prekršaja. Potvrdio nam je to Mario Rogošić, načelnik Sektora za kontrolu i nadzor ribarstva Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Evo što kaže o uvođenju kategorije teškog prekršaja na moru:

- Teških prekršaja do sada nije bilo, sad su implementirani u nacionalno zakonodavstvo, a poanta je kad se evidentiraju prekršaji da se dodeljuju osim novčane kazne i negativni prekršajni bodovi, a kad se skupi određeni broj neg bodova posljedica je oduzimanje povlastice za ribolov na određeno razdoblje. Konkretno, za 18 bodova oduzima se povlastica na dva mjeseca, a za slučaj da se skupi 90 bodova povlastica se trajno oduzima. Važno je da se u jednom inspekcijskom nadzoru ne može dodijeliti više od 12 negativnih prekršajnih bodova - izjavio je za Radio Zadar načelnik Rogošić.

Promjene su primjerice uvedene i u sustav registriranja prvih kupaca ribe, zbog nadzora preprodaje, u pravila vezana za zdravstvenu ispravnost plodova mora, te u evidenciju vaganja ribarskog ulova. Kako je provođenje zakonskih odredbi veći problem nego njihovo pisanje, pitamo Rogošića je li država osigurala i veći broj stručnih osoba za nadzor na moru:

Da, tu ima napretka, do sada je samo 20 inspektora bilo aktivno u kontroli na moru, ali tijekom ove godine educirano je još 156 ovlaštenih osoba iz drugih ministarstava – policije, carine, obalne straže koji će kontrolirati ribolov na moru. Ideja je da bude toga i više ali procedura edukacije traje, kroz par mjeseci se nadamo doći na 200 ovlaštenih osoba - tvrdi Rogošić.

Više detalja o novim pravilima, posebice o uvođenju kaznenih bodova, ribari će ovih dana dobiti na predavanjima koja će Ministarstvo poljoprivrede organizirati po priobalnim županijama.