Članci arhiva

Kaljski dobrovoljni darivatelji krvi su početkom studenog u sklopu višednevnog izleta autobusom posjetili češke gradove Prag i Češki Krumlov. Izlet je trajao od od 2. do 6. studenog.

Dobrovoljni darivatelji krvi krenuli su na put rano ujutro u četvrtak 2. studenog, prvim trajektom iz Preka, u 5 sati i 45 minuta. U Gaženici ih čekao najveći mogući autobus od 65 mjesta koji krenuo iz Zadra u 6 sati i 15 minuta. Ovaj put su zbog duljine puta bila dva vozača i odmah je krenulo u dobrom raspoloženju uz donacije hrane i pića od kaljskih gospodarskih subjekata, kaže Dario Mišlov predsjednik udruge DDK Kali.

U češki glavni grad stigli su u četvrtak navečer

Uz više kraćih usputnih zaustavljanja uključujući i marendu stigli su u češki glavni grad Prag u večernjim satima, nakon četrnaest sati vožnje. U Pragu je DDK Kali bio smješten u hotelu Panorama s četiri zvjezdice, a neki su već prvi dan nakon večere krenuli u obilazak grada. To nije bio velik problem s obzirom da je metro bio blizu hotela.

Petak - razgledavanje starog Praga i posjet pivnicama
U petak je bilo organizirano razgledavanje starog Praga uz pratnju odličnog vodiča, koji je osim stručnog znanja bio pun humora i zanimljivih anegdota i tako začinio razgledavanje. Razgledavanje su zajedno završili na središnjem praškom trgu Vaclavske Namesti, a nakon toga su članovi krenuli u individualno razgledavanje i potragu za dobrim pivnicama do popodneva.

Večernja vožnja brodom po rijeci Vltavi

Nakon popodnevnog odmora u hotelu čekao ih je večernji izlet brodom po rijeci Vltavi uz švedski stol i večeru na brodu. Iza ugodnog izleta po Vltavi DDK Kali je krenuo u u noćni obilazak Praga.

Posjet poznatoj pivnici Kod Fleka

Subota je cijeli dan bilo slobodno vrijeme, a navečer je bila organizirana zajednička večera u jednom tipičnom češkom restoranu. Subotu su ujedno iskoristili za odlazak u poznatu pivnicu Kod Fleka u kojoj je osnovan nogometni klub Hajduk te kušali čuveno Flekovo tamno pivo.

Nakon doručka u nedjelju ujutro u 9 ujutro počinje povratak kući, iako se nekima bilo teško probuditi nakon svega sat-dva vremena sna.

U nedjelju povratak i posjet gradu Češkom Krumlovu

Zaustavili su se gradu pod zaštitom UNESCO-a, Češkom Krumlovu, fascinatnom gradu na obali rijeke, s krasnim trgom i puno suvenirnica i lokala, bez prometa vozila. Naravno probali su i čuveno krumlovsko pivo koje je bilo odlično kao i sva ostala češka piva, priča Dario Mišlov.

Nezaobilazna postaja na povratku - taverna Jeruzalem u Sloveniji

U vrijeme nedjeljna večere stigli su u tavernu 'Jeruzalem' u Sloveniji, najprije uz degustaciju vina u podrumu sa domaćim narescima, a poslije toga u restoranu odlična večera s odličnim vinima. Naravno, čim su izašli iz Češke sa pive se prešlo na vino, a večer je začinila glazba i ples uz bend koji je svirao uglavnom domaće pjesme. Negdje iza ponoći se nastavio put prema Zadru uz manje stajanja i razgovora i više spavanja.

U Zadar i Gaženicu su sretno stigli u ranojutarnjim satima u ponedjeljak 6. studenog te prvim jutarnjim trajektom krenuli prema otoku i vratili se u Kali.

Ovim putem se predsjednik DDK Kali Dario Mišlov zahvaljuje Josipu Bepu Franovu, Kaljaninu s adresom u Sloveniji, na odličnoj večeri u tavernu 'Jeruzalem' u Sloveniji.

Komentari na izlet su bili vrlo dobri, sve je prošlo u najboljem redu kao i inače, pa se već počelo planirati iduće putovanje, zaključuje Dario Mišlov.