Članci arhiva

Tuna za japansko tržište prerađivat će se u Zadru. U Zadru je potpisan poslovni sporazum između tvrtki "Kali tuna" i "Marikomerc" o zajedničkoj suradnji na preradi tune uzgojene u kavezima smještenim blizu otoka Ugljana, piše portal zadarski.hr.

Riječ je o može se reći povijesnom dogovoru između dviju lokalnih tvrtki u poslu vrijednom nekoliko desetaka milijuna kuna, kojim će se dio dosadašnjeg procesa prerade tune, koji se inače odvijao u Japanu, sada zadržati u Zadru, točnije Poličniku, u novim pogonima "Marikomerca". Ugovor je potpisan između vlasnika "Kali tune" Jira Kambea i obitelji Dell'Orco u čijem je vlasništvu tvrtka za preradu, pakiranje i distribuciju ribljih proizvoda "Marikomerc".

Korak dalje

– Ovim ugovorom naša tvrtka otišla je korak dalje. Pod japanskim vodstvom, njihovom kontrolom kvalitete, higijene, prerade ribe općenito, imat ćemo proizvodni proces kojeg se ne bi sramila nijedna svjetska tvrtka. Trenutačno smo u fazi izgradnje novog objekta, naslonjenog na postojeći u Poličniku, i ubrzo će biti potreban veći broj novog osoblja – rekao nam je Goran Dell'Orco i tako najavio skoro otvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i milijarder Masayuki Yamada, direktor i član obitelji utemeljitelja tvrtke "Uoriki", vodećeg maloprodajnog lanca ribe i ribljih prerađevina u Japanu. Njegova prisutnost značila je zatvaranje kruga između uzgajivača tune, prerađivača i kupca jer će upravo Yamada kroz maloprodaju u Japan i Ameriku plasirati tunu iz "Kali". Poznati je japanski biznismen u zadarskoj regiji prepoznao golem potencijal za ulazak na europsko tržište.

– Između Japana i Europske unije postoje brojne regulative pa je stoga vrlo teško donijeti japansku kulturu konzumiranja ribe u Europu. Kako je Jiro Kambe sa svojom tvrtkom "J-Trading Inc." stigao u Hrvatsku, kupio "Kali tunu", Europa se otvorila za japanski utjecaj – rekao nam je Yamada, naglasivši kako prije ovog ugovora nije bilo moguće unijeti japansko znanje i tehnologiju u hrvatsku preradu ribe.

– Imate iznimno kvalitetnu ribu. S ovim ugovorom postići će se i japanska kvaliteta njezine prerade – visoka razina higijene potrebna za konzumiranje svježe, sirove ribe – objašnjava Yamada.