Članci arhiva

Općina Kali je peta po razvijenosti u Zadarskoj županiji, odmah iza Kolana, Biograda, Vira i Zadra prema novom nacionalnom indeksu razvijenosti.

Prema preliminarnim rezultatima izračuna koje je na svojim internetskim stranicama objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja, Općina Kali se nalazi na 71. mjestu na listi od ukupno 556 hrvatskih gradova i općina.

Prema novom izračunu svrstana je u 7. skupinu razvijenosti, s time da su skupine od 1 do 4 najslabije razvijeni gradovi i općine ili potpomognuta područja, dok su skupine od 5 do 8 iznadprosječno razvijeni. U sedmoj skupini od susjednih otočnih općina su još i Tkon i Kukljica, šesta skupina su Pašman i Sali, a Preko je peta skupina.  U osmoj najrazvijenijoj skupini (crvena boja na grafici) očekivano najviše je gradova i općina iz Istarske i Primorsko-goranske županije.

Iako se to na prvi pogled čini dobrim za Kali, nažalost to znači i manji broj bodova na natječajima ministarstava RH i onima iz EU fondova, kao i manji postotak sufinanaciranja iz tih fondova. 

Objavljeni rezultati novog indeksa razvijenosti

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provelo je evaluaciju dosadašnjeg modela izračuna indeksa razvijenosti, te su preliminarni rezultati obuhvaćali vrijednost indeksa razvijenosti i njegovih pokazatelja za razdoblje od 2014. godine do 2016. godine.

Zadarska županija se nalazi tako na šestom mjestu s indeksom razvoja tri te ne spada u potpomognuta područja, ali mnoga mjesta u županiji ulaze u područja kojima su potrebne subvencije kako bi nastavili s razvitkom.

Gračac tako ima najmanji stupanj razvijenosti i ulazi u skupinu jedan, Lišane ostrovačke su skupina dva, a Galovac, Polača, Benkovac, Obrovac i Stankovci skupina 4.

Najveći indeks razvijenosti u Zadarskoj županiji ima općina Kolan i nalazi se na 23. mjestu u ukupnom poretku u Hrvatskoj, odnosno u skupini osam. S istom brojkom ocijenjeni su Biograd na moru, Vir i grad Zadar. Stupnjom razvijenosti sedam ocijenjeni su Kali, Nin, Tkon, Privlaka, Kukljica, Jasenice i Pag. Po indeksu razvijenosti s brojkom 6 ocijenjeni su Pašman, Sukošan, Starigrad, Sveti Filip i Jakov, Povljana, Pakoštane, Sali i Bibinje. Na samoj granici se nalazi razvijenosti s ocjenom pet nalaze se Preko, Vrsi, Novigrad, Posedarje, Zemunik Donji, Poličnik, Ražanac te Škabrnja.

Iako se u prošlim izračunima indeksne razvijenosti u Zadarskoj županiji nalazilo puno više potpomognutih područja, sada ih se nalazi samo sedam. S jedne strane je to dobro jer označava da su prihodi općina i gradova porasli, no s druge strane će tim mjestima biti otežano „izvući“ novce iz fondova jer će imati manje bodova na raznim natječajima koji omogućavaju financiranje projekata.

Vrijednosti indeksa razvijenosti i pokazatelja za izračun indeksa razvijenosti prema novom modelu izračuna na lokalnoj razini (razdoblje 2014.-2016.) - preliminarni rezultati izračuna -

1. Kostrena Primorsko-goranska 8. skupina
2. Medulin Istarska 8. skupina
3. Grad Zagreb Grad Zagreb 8. skupina

...

23. Kolan Zadarska 8. skupina

33. Biograd na Moru Zadarska 8. skupina

38. Vir Zadarska 8. skupina

42. Zadar Zadarska 8. skupina

71. Kali Zadarska 7. skupina

80. Nin Zadarska 7. skupina

104. Tkon Zadarska 7. skupina

106. Privlaka (Zadar) Zadarska 7. skupina

118. Kukljica Zadarska 7. skupina

120. Jasenice Zadarska 7. skupina

122. Pag Zadarska 7. skupina

127. Pašman Zadarska 6. skupina

135. Sukošan Zadarska 6. skupina

141. Starigrad Zadarska 6. skupina

154. Sveti Filip i Jakov Zadarska 6. skupina

156. Povljana Zadarska 6. skupina

164. Pakoštane Zadarska 6. skupina

170. Sali Zadarska 6. skupina

183. Bibinje Zadarska 6. skupina

193. Preko Zadarska 5. skupina