Članci arhiva

Jedan od najjačih izvoznih aduta Zadarske županije je tuna. Prošle je godine izvoz ove cijenjene ribe bio vrijedan 225 milijuna kuna. Iako je izlov iz kaveza još uvijek u tijeku, ove se godine predviđa da će put svjetskih tržišta krenuti blizu 2 tisuće 400 tona hrvatske tune.

4 uzgajališta trenutačno su aktivna u našem priobalju: Kali tuna, Pelagos net farma i Jadran tuna na zadarskom arhipelagu te Sardina iz Postira. Prema procjenama županijske gospodarske komore, samo sa šireg zadarskog područja plasirat će se tisuću 800 tona tune. Kali tuna plasira oko 800, Jadran tuna i Pelagos net farma 1000 te Sardina oko 600 tona tune.

Poznato je kako japansko tržište cijeni jadransku tunu, pa je već godinama uzgoj ove plave ribe jedan od najjačih izvoznih aduta Zadarske županije – samo prošle godine izvoz tune vrijedio je 225 milijuna kuna odnosno 30 miijuna eura. Ovogodišnji plasman kao i obično ovisit će o kretanju jena, ali trenutačno uzgajivače brine i podjela izlovnih kvota, kaže nam predsjednik Udruženja ribarstva Hrvatske gospodarske komore Mladen Milaković. Za prošlu godinu je bila kvota 600 tona. Ona se dijeli na uzgajivače, big game fishing i parangal. Ove godine imamo samo za uzgajivače blizu 700 tona. Ovu kvotu treba podijeliti na 46 brodova, a prijedloga i različitih interesnih sfera je puno. Mi nažalost imamo tu situaciju da je za prijašnjih vlada kvota bila dodjeljivana trajno, pa je povećanjem kvote ona ostala kao državna i sad bi to trebalo unificirat i pomiriti sve naše interese - pojašnjava Milaković, inače vlasnik riboprerađivačke tvrtke Conex trade.

Veći problem od ovoga su međutim kvote koje u cilju zaštite morskih resursa najavljuje Europa. Pred uzgajivačima tune kao i pred svim subjektima naše ribarske industrije je teška godina u Bruxellesu. Hrvatska ima argumente ali problem je u tome što Europska Komisija želi nametnuti jedinstvene mjere svim članicama unije, a to je nedopustivo jer Jadran je poseban i naše vrste nemaju nikakve veze s onim što se lovi na Atlanticu ili čak na Mediteranu i mi ćemo biti u velikim problemima ako nam se nametnu kvote, čitava industrija s 10 tisuća sudionika - tvrdi predsjednik Udruženja ribarstva.

No imamo podršku resornog ministarstva i naših znanstvenika te izvrsnu suradnju s hrvatskim europarlamentarcima pa ćemo uspjetiti zaštiti interese našeg ribarstva, uvjeren je Milaković.