Članci arhiva

Cromaris je u lanjskoj godini proizveo i prodao 7334 tona ribe, 6,5% više nego godinu ranije, objavili su iz te kompanije u sastavu Adrisa. Vodeći hrvatski i osmi proizvođač orade i brancina u svijetu, najveći je rast ostvario na izvoznim tržištima na kojima je ostvareno 77% prihoda, piše Večernji list.

S Talijanima najzadovoljniji

Potražnja na najvećem i najznačajnijem talijanskom tržištu rasla je, primjerice, čak 20%, a osim na talijansko, koje je ujedno i najveće svjetsko tržište orade i brancina, izvozilo se i na tržišta Slovenije, Poljske, Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Mađarske, Ukrajine te još desetak zemalja, gdje Cromaris opskrbljuje najveće trgovačke lance. U tvrtki tvrde kako su snažan rast količinske prodaje pratili i rast efikasnosti i profitabilnosti, a sve to utemeljeno je na strategiji vrhunske kvalitete proizvoda uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača. Riblji proizvodi unutar 24 sata stižu na talijansko, slovensko i hrvatsko tržište, a na ostala ključna tržišta maksimalno 48 sati od izlova. Rast bilježi i novoizgrađeno mrijestilište u Ninu. U prošloj godini proizvedeno je više od 20 milijuna komada riblje mlađi, pa mrijestilište već sada daje znatan doprinos ukupnom poslovanju tvrtke i osigurava veliku konkurentsku prednost kontrolom uzgoja ribe od mrijesta do finalnog proizvoda.

Mlađ diže učinkovitost

– Skraćivanje proizvodnog ciklusa i povećanje preživljavanja mlađi izravno utječe na smanjenje proizvodnih troškova i rast ukupne učinkovitosti proizvodnje – ističu. A u sklopu proizvodno-tehnoloških inovacija, s kojima nastavljaju i u ovoj godini, lani su razvijene i vlastite recepture riblje hrane, koje utječu na nutritivni sastav ribe kao gotovog proizvoda. Uz svježe orade i brancine te rastući segment kornatske hame, sve je više proizvoda dodane vrijednosti – očišćena svježa riba i fileti za lakšu i bržu pripremu, delikatesna marinirana i dimljena riba te specijalna linije organski uzgojenih orada i brancina – koji će uskoro, računa se, činiti čak trećinu ukupnih prihoda kompanije. – Spremni smo na dalju utakmicu s konkurencijom, naročito na talijanskom tržištu koje je najveće i najbrže rastuće. Poziciju jačamo i na ostalim tržištima na kojima smo prisutni, a radimo i na otvaranju novih – kazao je direktor Cromarisa Goran Markulin, napominjući kako i dalje inzistiraju na vrhunskoj kvaliteti i svježini koji su osnova konkurentske prednosti i zadovoljstva potrošača.