Članci arhiva

Novouređeno igralište NŠK-a Sv. Mihovil u Sutomišćici svečano se otvara u ponedjeljak 14. svibnja u 18 sati. Kao posebni gosti na otvorenje stižu nogometaši prvoligaša Osijeka koji će za tu prigodu odigrati prijateljsku utakmicu protiv momčadi Sv. Mihovila.

Nogometni stadioni na Ugljanu, Kantridi i Imotskom prava su mala sportska remek-djela u svjetskim okvirima, pišu Sportske novosti.

Sutomišćica, maleno mjesto na otoku Ugljanu, odavno ima minijaturno nogometno igralište na kojemu je utočište našao klub Sveti Mihovil, koji godinama djeluje pod motom ‘Jedan klub - dva otoka!’.

Misli se pritom na otoke Ugljan i Pašman, čiju povezanost obilježava nedavno obnovljeni moderan most. Međutim, ovih su dana gotovo osvanuli u Guinnessovoj knjizi rekorda, jer su obnovili svoj ‘velebni stadion’ pod imenom ‘Foša’, čiji je travnjak dimenzija 90 x 45 metara. Smješten je neposredno uz morsku obalu, pa je jedan od većih problema bio kada lopta odleti u more. Onda su na djelu bili mladići u ‘kaićima’, sa spremnim mrežama. Sada će imati manje posla jer je postavljena visoka ograda.

Ovo po mnogo čemu zanimljivo nogometno igralište ‘izronilo’ je iz mora kao greben posebnosti.

- Stalno smo pokušavali našem igralištu dati ‘tehničku dušu’, pa su velikim zalaganjem Jure Brižića, načelnika Općine Preko i nas klupskih volontera, nacrti postali stvarnost. Općina je uložila sredstva, mi mještani svatko po nešto i danas imamo krasan stadiončić - kazao je Dario Korenov, predsjednik NK Sveti Mihovil, koji odrađuje svoj peti mandat.

Onih kojima je nogomet strast i ljubav, ne samo žitelja otoka, nego i njihovih gostiju, ima podosta. Jedan od njih je Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek, koji u Lukoranu nedaleko igrališta ima vikendicu, koji je pružio ruku pomoći. Njegov je pak prvi susjed Branimir Glavaš, koji je u vrijeme političke moći pomagao opstanak Svetog Mihovila, pišu Sportske novosti.

Igralište u uvali

- Igralište je namijenjeno našim mlađim klupskim kategorijama, kojih ima više od stotinu s oba otoka - priča Korenov.

Nije naodmet spomenuti kako se u istoj uvali gdje se nalazi igralište, smjestila i poznata Olive Island marina Croatia.

- Uredili su šetnicu do igrališta, priskoče kad nam zaškripi. Postavljeni su stupovi za reflektore, valja urediti priključak, planiramo izgraditi i malu tribinu s dvjestotinjak sjedećih mjesta. Želimo od igrališta napraviti malu sportsku bombonijeru - zaključio je Korenov.

Zahvaljujući gospodinu Meštroviću, prvoligaš Osijek će u ponedjeljak nazočiti svečanom otvorenju obnovljenog igrališta. Osobitost se očituje i kroz činjenicu da je na vratima Osijeka Krševan Santini, čija je majka rođena Lukoranka.

- Ponosni smo na Krševana i njegova brata Ivana, uvijek su privrženi našem klubu. Neka se zna da su dvojica naših Prečana nosili Hajdukov dres, šezdesetih Ive Jerolimov stariji, potom sedamdesetih i Ive Jerolimov kojeg zovemo Vukas, i koji je igrao u generaciji Gudelja i braće Vujović - ponosno će Korenov.

Hrvatska uz ovo igralište u Sutomišćici na pozornici najljepših svjetskih stadiona ima i one u Rijeci i Imotskom.