Članci arhiva

SPOJ GENERACIJA U KALIMA: Prvi dio projekta „Melos tradicije: Vokalna baština mjesta Kali - Pjevanje kroz selo“ uspješno je završen u utorak, 29.5. na Ivoševim dvorima uz klapsku i dalmatinsku pjesmu, ali i uz napjeve dalmatinske Zagore i Slavonije koje su zapjevale pjevačica Barbara Majnarić, Marta Kolega i Adriana Josipović.

Marta i Barbara zajedno pjevaju već duži niz godina u pjevačkim skupinama ZborXop, Kamene babe i kao ulične pjevačice, a sve tri sudjelovale su na radionicama tradicijskog pjevanja dalmatinske Zagore pod vodstvom Joška Ćalete i mnogim drugima.

Mnogo se pjevalo, slušalo i učilo od kaljskih pjevačica, a veteranka Dragica Ivoš, unatoč otežanom hodanju, uspjela je u četvrtak i u petak prohodati selom pjevajući starinske svadbene napjeve i podučavajući „kako se prije užalo pivati“.

Budući da su u projektu sudjelovali „furešti“, zamolila sam ih da oni komentiraju svoje iskustvo unutar ovog projekta, da dobijemo svojevrsni „pogled izvana“:

Ako voliš tradicijsku muziku, pjevanje zajedno s domaćim ljudima, u njihovom krajoliku, poseban je užitak, ali i izazov. Između ostalog, to je jedini način učenja i upijanja zvuka specifičnog za neki kraj. Biti svjedok običaja koji je živ, koji nije konzerviran, koji ima svoju funkciju (vidljivu i nevidljivu) čovjeka čini bogatijim za cijeli jedan zvukovni i simbolički spektar. Očuvanje, kako ovog, tako i bilo kojeg drugog živog običaja, treba zahvaliti svim naraštajima koji su na njemu ostavili trag i prenijeli ga dalje. To je dugačka lenta, kojoj se teško može ustvrditi početak, a na nama je da ne saznamo niti za njen kraj
Barbara Majnarić, pjevačica

stvaranje predsvadbenog običaja pivanje po mestu prema zainteresiranim "autsajdericama" , novi, intergeneracijski aspekt i njegovo bilježenje audio-vizualnim sredstvima poprimilo je oblik novog, zajedničkog performansa u javnom prostoru sela Kali“

Sudjelovanje u projektu, na osobnoj razini znači mi puno jer sam prije nekoliko godina u Kali prvi put došao sam i ostalo mi je u posebnom sjećanju pa sam angažman snimatelja prihvatio objeručke iz želje da naučim više o mjestu koje me isprva privuklo potpuno intuitivno. Ovoga puta bio sam u privilegiranoj poziciji iz koje sam, zahvaljujući Marti kao insajderici, mjesto doživio iznutra, kroz ljude i običaje. Posebno gospođi Nedi zahvaljujem na brizi za nas komplicirane vegane, za črišnju, voćku, pržene bademe i kolače od jabuka!
 
Bojan Mucko, snimatelj

- Neposredan način upoznavanja sa tradicijskim pjevačima, direktno u procesiji običaja, ne samo da pjevačima mlađih generacija nudi prijenos znanja tradicije preko nositelja, već pridonosi razvoju svijesti o ljudskim vrijednostima, ugroženim vrijednostima autohtone baštine lokalnih zajednica i očuvanju kulturnog identiteta. Iznimna mi je čast bila sudjelovati u ovako tradicijski bogatom, toplom ljudskom projektu koji je selo Kali još jednom upisao na tradicijsku kartu kulturne baštine.
Adriana Josipović, pjevačica i glumica

Ovom prilikom htjela bih se zahvaliti poimence svakoj pjevačici na iznimno toploj i profesionalnoj suradnji: Sineva Valjin, Neda Longin, Borka Lukin, Dragica Ivoš, Irma Gobin, Ljiljana Končurat, Zorica Žorž, Moreta Rakvin, Marija Rakvin. Također se zahvaljujem snimatelju zvuka Hrvoju Radniću.

Zahvale Ivoševima

A posebne zahvale idu kući i dvoru Ivoševih, koji su nas dočekali kao pravi domaćini, u velikodušnom gostoprimstvu. Također smo, sasvim slučajno, imali prilike čuti svadbene napjeve na način na koji su se pjevali 50ih i 60ih godina, a koje pomno čuva i njeguje domaćin Mirko Ivoš, i sam odličan pjevač.

Sljedeći korak projekta jest napraviti odvojenu web domenu gdje ćemo ovaj običaj i događaj dokumentirati tekstualnim, zvučnim i video materijalom, suvremenim i arhivskim snimkama.