Članci arhiva

"Kaljani žele turizam mada im ribarstvo i dalje ostaje osnovna oblast privređivanja. Ta inklinacija osjeća se već par godina, ali su rezultati ostali blijedi. Što učinit da se krene s mrtve tačke? Evo, ovo bi ukratko bio sukus razmišljanja s kojima su u subotu, 15. lipnja 1968. godine, sjeli za jedan stol predstavnici Ugostiteljskog poduzeća "Jedinstvo" u Zadru, turističkog društva Kali, kaljske zadruge, mjesne organizacije Socijalističkog saveza u Kalima i drugi...", zabilježeno je 22. lipnja davne 1968. godine u Narodnom listu kada su krenuli prvi razgovori o razvoju turizma u Kalima i organizaciji "Kaljske ribarske noći".

Za desetak dana, mjesto Kali na otoku Ugljanu slavi jubilarnu 50. obljetnicu "Kualjske ribarske noći - Tunuara" koja je postala najpoznatija i najveća ribarska fešta u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i na Jadranu. Manifestacija je redovito održavna prve četiri godine, potom ulazi u period povremenih organizacija, da bi od 2003. do danas, uz potporu turističkih ustanova, postala jedno od najprepoznatljivijih tradicijskih događanja na našim otocima.

- Kali su snažno ribarsko središte i 1968. godine želja je bila organizirati turističku manifestaciju s predznakom ribarstva koja će pomoći mjestu da bude prepoznato na turističkoj karti. Od samog početka najveća atrakcija fešte bio je defile brodova, a prve godine sudjelovala je flota od 36 brodova u vlasništvu pogona za ulov ribe iz Kali. Danas je "Kualjska ribarska noć - Tunuara" neizostavan ljetni događaj i svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, govori nam Ina Kolega, direktorica Turističke zajednice Općine Kali.

Direktorica Kolega dodaje kako je "Kualjska ribarska noć – Tunuara" od prve godine zamišljena kao turistička manifestacija koja će u Kali privući goste i koji će planirati svoj odmor u vrijeme njezina održavanja, ali i da privuče brojne posjetitelje u dane fešte kako bi osjetili iskonsko ribarsko otočno mjesto u kojem svaka kuća ima ili je imala ribara.

"Kualjsku ribarsku noć – Tunuara" danas organizira TZ Općine Kali i Općina Kali, a ove godine jubilarna 50. obljetnica održava se od 26. do 28. srpnja.

- Datum održavanja manifestacije različit je svake godine jer se ona planira u vrijeme punog mjeseca točnije kad ribari ne love. Razlog tome je što mjesto Kali broji oko 1.600 stanovnika, a od toga je sigurno 400 profesionalnih ribara s preko 40 velikih ribarskih brodova plivarica i tunolovaca. Posebnosti programa poput veslanja, demonstracija vještina i najvažnije, defile ribarskih brodova nije moguće organizirati kada nema ribara, objašnjava direktorica Kolega.

Program započinje u četvrtak, 26. srpnja u 20 sati otvorenjem izložbe fotografija Ante Brkana pod nazivom "Kaljski motivi" u prostoru Doma u Kalima. Na njoj će biti izloženo 30 fotografija koje je napravio slavni zadarski fotograf, a prikazuju razne motive iz kaljske povijesti i momente s fešte organizirane davne 1968. godine. U sklopu programa održat će se i predavanje na temu "Povijesni pregled razvoja tunolova u Hrvatskoj" te prikazati dokumentarni prilog iz 1947. godine "Kaljski ribari u lovu na tune".

- Petak je rezerviran za 16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu, dvodnevnu gastro ponudu ribljih specijalieta "Jedi što vrijedi", veslačko natjecanje s kaićima od Batalaže do Mula, ribarske igre (nošenje ribarskih kašeta, potezanje konopa, natjecanje meštara od mreža), natjecanje u kuhanju kualjskog brudeta i koncert klape Kampanel, navodi direktorica.

Novitet povodom jubilarne obljetnice je i vizualna instalacija "Second Moon" radijusa 10 metara koja će trajati cijelu noć, a izvest će je poznati međunarodni suvremeni umjetnik Davor Sanvicenti. U suradnji sa škverom u Kalima iznam mjesta će "zasvijetliti" drugi Mjesec koji će izgledati kao pravi i pomoću svjetla i videa mijenjati svoj izgled tijekom noći.

- Najveća atrakcija, defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom održat će se u subotu, zadnji dan fešte kada očekujemo dvadesetak brodova kaljske ribarske flote (plivarica i tunolovaca). Navečer je planiran nastup sedamdesetak mažoretkinja koje predvodi Udruga mažoretkinja s otoka Ugljana i Pašmana, nakon kojeg slijedi dodjela nagrada i nastup Giuliana i Diktatora.