Članci arhiva

50. godišnjica „Kualjskih ribarskih noći – Tunuare“ bit će značajna i po jednoj dosad neviđenoj "astronomskoj" pojavi, naime, iako se u petak, 27.7. predviđa najduža pomrčina mjeseca u ovom stoljeću, u Kalima će – ipak – svijetliti pun mjesec.

Ne, mjesto Kali ne sudjeluje u filmu znanstvene fantastike, već obilježava svoju posebnost i raspoznatljivost diljem Jadrana, svoj posebni način života –prema mjesecu i mjesečevim mijenama.

Ovaj specijalni način života proslavit ćemo postavljanjem vizualne intervencije u prostor pod nazivom Second Moon ili Drugi mjesec hrvatskog umjetnika Davora Sanvinčentija, koja je prvi put napravljena kao dio proširenog doživljaja za lokalnu zajednicu Malog Lošinja. Svjetlosna instalacija prikazuje 18 različitih mjesečevih mijena, uhvaćenih teleskopom, koje se čitavu noć pretapaju jedna u drugu.

„Drugi Mjesec“ svijetlit će nad selom u petak, 27.7. od 21.30h, a bit će ga moguće vidjeti iz luke Mul, šetališta Brgačelj, pa čak i iz Zadra, a budući da će Mjesec biti postavljen na restoran kraj crkve sv. Lovre, ogromnu instalaciju bit će moguće promotriti i izbliza.

Kali - život u znaku mjeseca
Kali su možda jedino mjesto u Hrvatskoj koji svoj bioritam, te bioritam svojih mještana, ravna po položaju mjeseca. Kali živi od užbie do užbie, a miruje od škura do škura, pisao je prije desetak godina u svom članku "Život u znaku mjeseca" Kaljanin Stipe Juras. Za vrijeme mlađaka, samo se stranci išćuđavaju praznim ulicama i polupraznim kafićima u Kalima, dok lokalni ljudi odmahuju rukom i kažu „A škur je“, što znači mrak je. Mrak na nebu, mrak u selu. A kad nebom ponovno počne svijetliti mjesec, tada more vraća otprilike 80% ukupnog kaljskog muškog stanovništva nazad na siku, ulice ponovno ožive, pun mjesec vraća živo(s)t koja traje 10-ak dana. Ciklus se, međutim, nastavlja, svakim danom mjesec se sve više sakriva, dok na kraju potpuno ne nestane, a s njim i naši ribari, natrag na more.

Zato se ne čudimo što Kaljani pomno biraju i godinu dana unaprijed računaju kada će biti njihove ljetne fešte, sportski turniri, maskenbali, koncerti, kazališne predstave. Datumi „Tunuare“ znali su se već u rujnu jer nema puno filozofije – morali smo birati između dva moguća ljetna datuma, a sve prema čemu drugom nego – mjesecu!

Multimedijski umjetnik Davor Sanvinčenti (1979.) školovao se na Institutu za dizajn u Milanu, a multimediju je studirao na Umjetničkoj akademiji Brera u Milanu. Bavi se ispitivanjem estetskih i kvalitativnih mogućnosti različitih medija u funkciji direktne komunikacije s posjetiteljem/promatračem, postavljajući ga u poziciju propitivanja, otkrivanja i širenja vlastitih kognitivnih i emotivnih mapa.