Članci arhiva

S prvim danima jeseni konačno bi trebala početi dugo najavljivana gradnja dviju ribarskih luka – u Gaženici i Veloj Lamjani, najavio je zadarski župan Božidar Longin na 16. znanstveno-stručnom skupu o ribarstvu, koji je u Općinskom domu u Kalima u petak održan u sklopu jubilarnih „Kualjskih ribarskih noći – Tunuare 2018.“.

Prema riječima zadarskoga župana Božidara Longina, vrijednost radova iznosi više od 60 milijuna kuna, novac je osiguran kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, a stigla je i građevinska dozvola.

-Vrijednost cjelokupnih radova iznosi za luku Lamjana 37 milijuna kuna i 24 milijuna kuna za ribarsku luku Gaženica, dodao je župan Longin te napomenuo da se intenzivno radi i na projektu gradnje ribarske infrastrukture u luci Biograd, za koji je Županijska lučka uprava Zadar u ovoj godini pokrenula postupak izrade projektne dokumentacije, piše otočni portal Naši školji.

U radu skupa sudjelovali su brojni stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Kalitune, Cromarisa te brojni ribari i vlasnici ribarskih brodova koji su raspravljali o nedovoljnom broju iskrcajnih luka, nedostatku kvalitetne radne snage, ulovnim kvotama i održivom ribarstvu.

Kako je naglasio pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, ulovi male plave ribe i dalje su stabilni, ide se prema održivom ribarstvu, povećava se i pecatura srdela, a upravo na srdeli hrvatski su ribari odradili jako dobar posao s mjerama.

-Mislim da smo dokazali Europskoj komisiji da su mjere za srdelu najprikladnije jer nismo imali nikakav socioekonomski loš efekt na flotu i preradu. Dobra je situacija i s inćunima, a u posljednje vrijeme intenzivno razgovaramo s Talijanima da ga oni zaštite jer ga love više nego mi, kazao je Mišura.