Članci arhiva

Od ovog ljeta na našem otoku imamo i poznatu UBER taxi uslugu. Iako je sjedište kompanije Uber u Kaliforniji u SAD-u, diljem svijeta imaju brojne podružnice i taxi vozače koji se kao i klijenti koriste poznatom smartphone aplikacijom kojom se naručuje usluga Uber prijevoza.

Od 7. srpnja ove godine uslugu taxi prijevoza preko aplikacije Uber na otoku Ugljanu i Pašmanu počeo je pružati kaljski vozač Slaven Longin sa svojim vozilom Peugeot 208. Uvjeti za Uber vozača su važeća vozačka dozvola B kategorije, nekažnjavanost, a sam automobil ne smije biti stariji od sedam godina.

Slaven ističe da ga se osim preko Uber aplikacije na otoku može dobiti i klasičnim putem preko telefonskog poziva na njegov broj mobitela 099/721 2472.

Pojašnjava kako domaći i strani turisti više naručuju prijevoz preko Uber internet aplikacije, dok ga domaći ljudi s otoka više kontaktiraju preko uobičajenog poziva mobitelom.

Uber se naročito isplati grupama od 3 do 4 ljudi, budući da im je vožnja po osobi onda jeftinija od cijene autobusne karte.

Uber aplikacija posebno je popularna među gostima, pa tako ima onih dolaze na jednodnevni izlet iz Zadra i aplikacijom naruče vožnju od trajektnog pristaništa u Preku do neke od idiličnih ugljanskih plaža, priča Uberov vozač Slaven Longin. Na mreži je dostupan do polaska zadnjeg noćnog trajekta Jadrolinije, ali po dogovoru moguće je i kasnije. Uz gužve koje trenutno vladaju na otoku interesa za Uber ima.

Uber taxi, vozač Slaven Longin, 099/721 2472 

Zbog usklađivanja s novim hrvatskim Zakonom o cestovnom prometu, u Uber su stigle velike promjene

Naime, iz kompanije javljaju da su njihovi vozači prošli kroz proces prilagodbe te da auti sada dolaze s taksi oznakama.

'Stupanjem na snagu novog Zakona i pripadajućih Pravilnika, Uber i dalje ostaje aplikacija koja će na jednostavan i najpovoljniji način omogućiti kretanje gradom, ali vozila Uberovih partnera-vozača (samostalnih tvrtki i obrta) službeno postaju taksi vozila. To znači da od sutra, svako vozilo koje vozi putem Uber aplikacije u Hrvatskoj mora biti označeno taksi oznakama – oznakom na krovu i bočnim oznakama s natpisom 'Taxi'. Isto tako, Uberovi partneri-vozači od sada će smjeti koristiti brze (žute) trake, čime će kretanje gradom u Uberu biti još brže. Također, ono što je bitno, a utječe na povećanje kvalitete i sigurnosti, vozila će biti do maksimalno 7 godina starosti.