Članci arhiva

Udruga poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“  organizira 1. Sajam „Hrvatskih otočnih proizvoda“ u Zadru, koji će se održati od 24.8. – 26.8.2018. u ulici Šimuna Kožićića Benje na Poluotoku. Sajam se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje otočnih proizvoda prestižnom oznakom HOP koju svake godine dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Oznaka HOP je oznaka za kvalitetu i otočno podrijetlo proizvoda.

Na području Zadarske županije novih je 19 dobitnika oznake HOP za 2018. s otoka Pašmana, Ugljana, Iža i Paga:

OPG Krsto Matulić, Pašman (Pašmanero ljuti umak, aromatizirana sol, aromatizirani vinski ocat), Obrt Lanđin, Kraj (palamida u sjemenskom ulju, koncentrat od rajčice, ljuti feferoni), OPG Anka Kovačić, Banj/Kukljica (višnja maraška u šećeru, džem od smokava), OPG Branko Mate Rančić, Preko (suveniri od maslinovog drveta – zdjela za voće/stalak za vino), Željko Jerolimov, Preko (suveniri od maslinovog drveta – prsten/olovka), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica (daske od maslinovog drveta)

Mađerić, Pašman (gavezova mast, sapun lavanda), Ivanka Milašinović, Ždrelac (čvorani nakit od konopa)

KUD Kunjka, Tkon ( tradicijske slastice hroštule i pricipalji), OPG Marin Zalović, Tkon (keks maslinko), Ugostiteljski obrt Trta-Mrta, Tkon (sušeni krakovi hobotnice),  OPG Katica Mušćet, Tkon (začinska sol Tkoneta), OPG Neven Brzić, Tkon (djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite), OPG Stjepan Smoljan, Tkon (marinirane šparoge), OPG Ante Grdaš, Tkon (krema lavanda/balzam lavanda)

OPG Maja Sučić, Veli Iž (suveniri od konopa), OPG Denis Barić, Veli Iž (ekstradjevičansko maslinovo ulje, čaj od masline)

OPG Tereza Vidas, Pag (ovčja skuta), OPG Anton Škunca, Novalja (eterično ulje smilja)

Na području Zadarske županije do sada je 40 nositelja oznake HOP za različite proizvode, od toga najviše je nosioca oznake HOP sa otoka Pašmana. Oznaka je za različite proizvode: maslinovo ulje, marmelade, likeri, prirodna kozmetika, nakit, pleteni bokobrani za brodove te nematerijalni proizvodi od kojih je najpoznatija manifestacija Škraping sa Pašmana te ujedno i Pučko crkveno pjevanje iz Tkona i Tovareća mužika iz Sali.

Ponudom otočnih proizvoda koji su rezultat otočne tradicije, cilj je svim turistima i posjetiteljima grada Zadra ponuditi izvorne, autohtone proizvode a što je ujedno i turistička promidžba bogate ponude otoka Zadarske regije, što je prepoznala i Turistička zajednica Grada Zadra, Grad Zadar i Zadarska županija kao pokrovitelji Sajma.

Svečano otvorenje Sajma je u petak 24.08. u 11:00 sati. Otvorenje će uveličati svojim nastupom KUD „Kunjka“ iz Tkona koji su nositelji oznake HOP za Pučko crkveno pjevanje i za tradicionalne kolače: hroštule i pricipalji. Pozivamo predstavnike medija na svečano otvorenje Sajma.

U subotu 25.08. od 17:00-18:00 sati održati će se stručno predavanje na temu HOP-a, predavač gđa. Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te predavanje na temu „Ljekovito bilje u prirodnoj kozmetici“, predavač Ivana Simičić sa Rave. Predavanja će se održati u prostorijama Otočnog sabora u Zadru (R.K. Jeretova 5).

Na Sajmu će nastupiti izlagači sa otoka Pašmana, Ugljana, Iža, Dugog otoka, Oliba, Rave, Paga, Prvića, Hvara i Korčule.

Lista izlagača Sajma:

1.

Opg Branka Visković

Otok Hvar

2.

Opg Filip Simičić

Otok Rava

3.

Opg Senka Otavijević

Sutomišćica-Otok Ugljan

4.

Mate Rančić

Preko-Otok Ugljan

5.

Opg Mario Šmit

otok Prvić

6.

Obrt Kamen Dizajn Mario

Preko-Otok Ugljan

7.

Opg  Nikica Žampera

Žman-Dugi otok

8.

Udruga Sol

Otok Olib

9.

Ivanka Milašinović

Ždrelac-Otok Pašman

10.

Obrt Lanđin

Kraj-Otok Pašman

11.

Ivan Longin, kućna radinost

Kali-Otok Ugljan

12.

Kud Kunjka

Tkon-Otok Pašman

13.

Opg Rajna Brzić

Tkon-Otok Pašman

14.

Opg Marija Grdaš

Tkon-Otok Pašman

15.

Opg Vesna Zalović

Tkon-Otok Pašman

16.

Škraping

 

Tkon-Otok Pašman

17.

Opg  Protić Sanja

Blato-Otok Korčula

18.

Blato 1902

Blato-Otok Korčula

19.

Franica Mandić, kućna radinost

Vela Luka-Otok Korčula

20.

Opg Denis Barić

Veli iž-otok Iž

21.

Obrt Moćun

Kali- Otok Ugljan

22.

Opg Maja Sučić

Veli iž-Otok Iž

 

23.

Paška sirana d.d.

Otok Pag

24.

Solana Pag d.d.

Otok Pag