Članci arhiva

U Osnovnu školu Valentina Klarina u Preku, s pripadajućim područnim odjelima u Kukljici, Poljani i Sutomišćici, Lukoranu, Ugljanu i Područnom školom u Kalima, ove školske godine upisano je 44 učenika prvih razreda, petero više nego lani, piše otočni portal Naši školji.

Petero više nego u prošloj pedagoškoj godini, a ukupno je u najveću otočnu školu u Zadarskoj županiji trenutačno upisano 323 učenika. Broj, objašnjava ravnatelj Kristijan Smud, vjerojatno nije konačan jer su u prvom tjednu nastave moguće promjene.

-Netko će možda otići u drugu školu ili će nama doći neko dijete iz Zadra i okolice. Tako je svake godine, ali velikih promjena, pretpostavljam, neće biti, dodaje Smud.

Za razliku od lani, kada Kukljica nije imala nijednog prvašića, ove godine u svim su mjestima pripremili dobrodošlicu učenicima prvih razreda. Najviše je djece upisano u Kalima – 13, u Preku – deset, isto toliko prvaša prvi je put sjelo u klupe u odjelu Poljana/Sutomišćica, u Ugljanu šestero, u Lukoranu troje i u Kukljici dvoje.

-Zadovoljni smo, jer kao što je poznato, mnoge škole u Hrvatskoj u prvi razred nisu upisale nijednog učenika. I mi smo u posljednjem desetljeću osjetili pad, u jednom trenutku u školi je bilo 307 učenika, ali raduje nas da rastemo, ističe ravnatelj Smud.

Za učenike prvih razreda priređen je prigodni program dobrodošlice, prvi dan protekao je u upoznavanju s učiteljicama, a već od sutra nastava će se odvijati po ustaljenom planu i programu. Nažalost, u preškoj školi još uvijek u dvije smjene, ali uskoro bi trebali početi radovi i škola će dobiti tri nove učionice, što je preduvjet za prelazak na jednosmjenski rad.