Članci arhiva

Načelnici zadarskih otočnih općina: Kali, Kukljica, Preko, Pašman, Tkon i Sali potpisali su u četvrtak 13. rujna Deklaraciju o pametnim otocima - SMART ISLANDS INITIATIVE izražavajući tako predanost izgradnji energetski učinkovitih, okolišno održivih i digitalno povezanih zajednica. 

Riječ je o europskoj inicijativi na koju su svoj potpis dosada stavili predstavnici više od 200 europskih otoka, a cilj im je unaprijediti kvalitetu života na otocima koji su često zanemareni, objašnjava Denis Barić predsjednik Udruge Otočni sabor koja je također potpisnica Deklaracije.

Taj pristup izvire upravo iz izoliranosti otoka koja ih prisiljava razmišljati kako osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima te doprinijeti održavanju i ravnomjernom razvoju koji će iskoristiti otočne potencijale.

Zadarska županija ima 116 otoka, i mi nastojimo osigurati njihov održivi razvoj izjavio je zadarski župan Božidar Longin.

Mi ćemo u tom smislu poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama, korištenja pametnih tehnologija, uvođenje održivog transporta, smanjenje i ponovnu upotrebu otpada, jačanje socijalne inkluzije, te sveukupnu promjenu prema održivom i odgovornom turizmu.

JLS naših otoka koje su već potpisale Deklaraciju su Grad Krk, Općina Baška, Općina Dobrinj, Općina Omišalj, Općina Punat, Općina Vrbnik, Općina Lopar, Grad Korčula, Općina Vela Luka, Općina Mljet, Općina Lastovo i Grad Zadar u ime otoka koji mu administrativno pripadaju (Ist, Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava, Silba).

Dakle temeljni cilj ove cijele inicijative pametnih otoka je na tome da se poboljša kvaliteta života na našim otocima kroz provođenje niza aktivnosti i tom smislu je Grad Zadar pokrenuo niz projekata. Dakle to je projekt Arhipelogos, koji radimo sa Sveučilištem u Zadru, a njemu je u cilju stavljanje u funkciju brojnih otočnih zapuštenih vojarni u funkciju i znanstvene zajednice i razvitka turizma, također smo pokrenuli projekt i ishodili smo projektnu dokumentaciju i dobili lokacijsku dozvolu za mini pretovarne stanice za gospodarenje otpadom na otocima. Također smo izradili studiju uređenja otočnih plaža, a upravo smo potpisali prošli tjedan jedan ugovor o izradi projektne dokumentacije za uređenje biciklističkih staza na otocima.