Članci arhiva

Ribari okupljeni u obrtničkoj komori (HOK) traže da Ministarstvo mora definira iskrcajna mjesta za ribarska plovila, a Vlada donese odluku o proglašenju tih iskcajnih mjesta, neki su od zaključaka 23. Susreta ribara HOK-a, održana u Rabu u petak i subotu, 5. i 6. listopada.

Domaćin ovogodišnjega stručnog skupa o ribarstvu i akvakulturi bila je Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Nakon dvodnevnog rada, tematskih izlaganja i rasprava, prihvaćeni su zaključci o kojima je u subotu, nakon završetka skupa, u priopćenju izvijestio predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Mato Oberan.

U zaključcima Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a navodi se kako ribari traže da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture smanji obujam obveza i troškova za ribarska plovila, da pronađe rješenje kako bi se smanjili troškovi pogonskoga goriva za ribarska plovila, te da se nastave aktivnosti vezane uz problematiku predacije na uzgajalištima školjaka. Ceh podržava da se nastave provedbene mjere u plivaričarskom i kočarskom ribolovu radi zaštite resursa u moru.

Tolušić: Strateška važnost ribolova i akvakulture

Susret ribara otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Sudionicima skupa, ribarima iz cijele Hrvatske, predstavnicima znanstvenih i stručnih institucija te izaslanicima ministarstava i uprava koji se bave poslovima vezanim uz ribarski sektor, poručio je da su ribolov i akvakultura uvršteni u djelatnosti od strateške važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Istaknuo je da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada poduzimaju sve kako bi ostvarili dva zajednička cilja - zaštitu resursa i održivo ribarstvo.

"Želimo da ribari mogu pošteno živjeti od svoga rada, da Jadran ostane najbogatije europsko more i da naši potrošači imaju svježu domaću ribu u ribarnicama", rekao je Tolušić okupljenima. Ocijenio je kako "smo uspjeli dokazati Europi da su naše mjere upravljanja resursima dale najbolje rezultate i da ih je potrebno nastaviti. Odobrene su derogacije koje će omogućiti približavanje obali malim plivaricama i mrežama potegačama, a ogroman uspjeh postigli smo dogovornom zabranom ribolova u Jabučkoj kotlini", dodao je.

Tolušić je rekao i kako se svi izazovi rješavaju redoslijedom kojim se pojavljuju, te da ministarstvo, zajedno s kolegama iz drugih ministarstava, sada intenzivno radi na rješavanju problema ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede ove godine provelo prvi natječaj za ulaganja u modernizaciju i opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, te da je do današnjega tenutka ugovorilo oko 46 posto ukupno alociranih sredstava za ovo programsko razdoblje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, odnosno nešto više od milijardu i 194 milijuna kuna.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec naglasio je da je Ceh za ribarstvo i akvakulturu jedan od najaktivnijih cehova koji djeluju pri HOK-u i ocijenio kako može biti uzor brojnim drugim cehovima. Ocijenio je kako članovi toga Ceha "svojim konkretnim zahtjevima ujedinjeno kucaju na vrata nadležnih institucija i postižu rezultate, iznose prijedloge, pregovaraju i nerijetko ostvaruju ciljeve", te da se okupljene u Cehu uvažava kao partnera u kreiranju politika.