Članci arhiva

Na brdu Mala Glava prije sedam mjeseci su počeli radovi na preseljenju antenskog sustava s Tvrđave sv. Mihovila, piše otočni portal Naši školjiNovi objekt na Maloj Glavi, čija je procijenjena vrijednost dvadeset milijuna kuna, sastojat će se od antenskog stupa visine 85 metara te pogonskog objekta veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme, trafostanice, uređenja 400 metara pristupnog puta i parcele. Radovi su pokrenuti u ožujku, a projekt u cijelosti financiraju Odašiljači i veze.

Radovi, prema riječima direktora Odašiljača i veza Botice, napreduju sukladno očekivanjima, ima manjih odstupanja, ali to neće bitno utjecati na planove puštanja u rad ovog iznimno značajnog telekomunikacijskog sustava za ovaj dio Hrvatske.

– Mi kao investitori, projektanti, nadzorni inženjeri i izvođači radova našli smo se na gradilištu na redovitoj koordinaciji kako bismo dogovorili sljedeće korake i vidjeli odvijaju li se svi poslovi prema planu. Građevinski dio bit će gotov do kraja ove godine, a puštanje u rad novoga sustava vjerojatno polovicom 2019. Sagrađen je 21 metar novoga antenskog stupa, što je jedna četvrtina od pune visine, i već se sada vidi iz okolice, a u novu godinu ući ćemo s novim objektom, spremnim za upotrebu. Nakon toga slijede zapravo najveći radovi. Naši stručnjaci već naveliko rade na projektiranju svih sustava koji će doći na stup, potom slijedi postavljanje odašiljačke opreme u pogonskoj zgradi unutar koje će biti svi periferni uređaji koji služe za napajanje i odašiljača i antenskih sustava, pojasnio je Član uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica.