Članci arhiva

Nakon višegodišnjih priprema, Lučka uprava Zadar spremila je natječaj za izvođača radova na modernizaciji i proširenju Ribarske luke u Veloj Lamjani. Nadmetanje za usluge stručnog nadzora nad građenjem procijenjene vrijednosti 990 tisuća kuna bez PDV-a već je objavljeno 6. studenog na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.

Procjena vrijednosti radova je 28.4 milijuna kuna bez PDV-a. Nositelj investicije je Lučka uprava Zadar koja je novac dobila iz EU fondova putem Ministarstva poljoprivrede za program ribarskih luka: 23 za Gaženicu a 37 milijuna kuna za luku u Lamjani.

Glavni izvedbeni projekt izradila je specijalizirana tvrtka Obala iz Splita koja već godinama projektira pomorsku infrastrukturu na zadarskom području. Rok dovršetka radova je 18 kalendarskih mjeseci (što uključuje praznike, blagdane i neradne dane), od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Prema projektu proširenja za sad jedine ribarske luke, izgrađene 2001. godine sa 100 prvih metara operativne obale, da bi 2007. godine dobila još 90 metara, napokon će biti završena s dogradnjom obale i manipulativnom zonom.

Projekt proširenja luke podijeljen je na pet cjelina: 1. Dogradnja glavnog lukobranskog objekta kod Naute Lamjane, 2. Produženje obale za prihvat ribarskih brodova i prekrcaj ribe u produžetku Kali tune, 3. Novi Operativni gat i zapadna obala za prihvat brodica na drugoj strani uvale kod staroga mulića, 4. Istočna obala ("Pod Veli vrh") za prihvat manjih brodica i 5. Velika površina za odlaganje ribarske opreme i kolni pristup u smjeru Lokve.

Iznosi: Dogradnja glavnog lukobranskog objekta procijenjena je na 3.770.371,25 kuna s PDV-om, 2. Obala za prihvat ribarskih brodova i prekrcaj ribe na  6.344.587,50 kuna s PDV-om, 3. Operativni gat i zapadna obala za prihvat brodica 4.793.000,00 kuna, 4. Istočna obala za prihvat brodica na 1.905.237,50 kuna i 5. Površina za odlaganje ribarske opreme i kolni pristup  na 9.679.262,50 kuna. Sveukupna procijena vrijednost radova iznosi: 26.492.458,75 kuna s PDV-om.

Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima traje do 9.11., nakon toga natječaj za radove

U tijeku je prethodno savjetovanje zainteresiranih građevinskih tvrtki na dokumentaciju za javnu nabavu koja se planirala završiti krajem studenog.

Da bi sve bilo prema EU transparentnosti objavljen je popis tvrtki radi potencijalnog sprječavanja sukoba interesa. Najviše, čak četiri tvrtke povezane su s obitelji ravnatelja LUZ-a Roberta Škifića ( SAS Vektor, Crosi, Asta Yachting te SB Antis. Magnolia je povezana s Božidarom Longinom, predsjednikom Upravnog vijeća LUZ te dva odvjetnička ureda Bakočević s odgovornom osobom ove javne nabave, pravnicom Jelenom Bakočević.