Članci arhiva

Prikazivanjem filma “Koja je ovo država” Vinka Brešana, u nedjelju, 20. siječnja u 18 sati, službeno će početi s radom obnovljeno kino u Domu kulture u Kalima. Ulaz je slobodan!

Od ideje do realizacije revitalizacije kina protekle su gotovo dvije godine, naglasio je voditelj i kino-operater Frank Mišlov, inače zapovjednik DVD-a Kali-Kukljica.

– Novu digitalnu kino-opremu, vrijednu 370.000 kuna, Općina Kali nabavila je sredinom 2017. godine uz pomoć Ministarstva kulture koje jednom godišnje raspisuje javni poziv namijenjen programima investicijske potpore u kulturi. Tada smo, za digitalizaciju kina, što je uključivalo nabavu novog digitalnog kino-projektora visoke rezolucije, platna s konstrukcijom, audio-opremu, dobili 300.000 kuna. U 2018. godini Ministarstvo kulture s potporom od 80.000 kuna ponovno je pomoglo Općini Kali u nabavi novih stolica za kino-dvoranu ukupne vrijednosti 100.000 kuna. Prošli vikend imali smo prvu, „probnu“ projekciju jednog animiranog filma, a ove nedjelje kino će se službeno otvoriti, iako će biti potrebno još vremena za uhodavanje, objašnjava Frank Mišlov, koji je s tvrtkom od koje je kupljena oprema prošao on-line obuku.

Nada se da će do 1. veljače, kada će kino-dvoranu na dva tjedna „zauzeti“ kaljske maškare, prikazati još jedan film, a nakon toga vjerojatno će ući u partnerski odnos s ljudima koji su u Splitu pokrenuli Festival mediteranskog filma i surađuju s malim kinima na srednjodalmatinskim otocima.

Inače, napominje Mišlov, kaljsko kino ima dugu tradiciju. Pokrenuto je 1952. u prizemlju Doma kulture pod imenom kino “Ribar” i djelovalo do 1991. godine kada se ugasilo zbog rata, redukcija struje i pojave video-kazeta, a kasnije i DVD-ova. Filmovi su do 1991. dolazili u analognom zapisu na filmskoj vrpci, a dugogodišnji kino-operater bio je Kaljanin Milan Longin.

Kino “Ribar” ponovo je pokrenuto 1998. i 1999. godine u istoj kino-dvorani, a zatim je ponovo radilo od 2001. do 2005. godine, kada je zatvoreno.

Od 2013. u Kalima se svake godine održava ljetno kino pod nazivom “Kino pod zvijezdama” za djecu u organizaciji Turističke zajednice Općine Kali. Projekcije filmova na otvorenom održavaju se svake srijede navečer u srpnju i kolovozu na trgu Doma kulture i te projekcije uvijek su dobro posjećene. Kino-operater ljetnog kina također je Milan Longin.

Novi film Vinka Brešana “Koja je ovo država” (118 min), čija je premijera bila 18. prosinca u Zagrebu, u prvom vikendu prikazivanja, od 3. do 7. siječnja, u kina je privukao 23.212 gledatelja, što je drugi najbolji rezultat hrvatske kinematografije nakon filma “Svećenikova djeca”, koji je također režirao Brešan.