Članci arhiva

Za dva tjedna, nadaju se u Općini Kali, bit će poznat izvođač radova na proširenju ribarske luke u Veloj Lamjani, projektu za koji je Lučkoj upravi Zadar odobreno 37 milijuna kuna. Godišnji kapacitet iskrcaja ribe u ovoj uvali je 6 tisuća tona. Proširenjem luke on će se udvostručiti, javlja HRT Radio Zadar.

Veliki zahvat osigurao bi prihvat čitave kaljske flote koja je trenutačno razbacana po privezištima od Gaženice do Batalaže, kao i prostor za rukovanje ribom. Vlasnici kaljskih koća i plivarica iščekuju modernizaciju luke još od 2001. godine kad je uređeno prvih 100-injak metara operativne obale. Tri tvrtke natjecale su se za ovaj posao. Ponude o kojima se raspravlja ovih dana navodi načelnik Općine Kali Marko Kolega: Kreću se od 25 do 42 milijuna kuna. Iako nisam aktivno uključen, to je projekt Lučke uprave, pratim cijelu priču kao načelnik općine i iznenadio me veliki raspon cijena.

Projektom splitske tvrtke Obala previđeno je: Proširenje postojeće ribarske luke za 180 metara, produžetak postojećeg gata za 26 metara jer će na taj način luka postati sigurnija za boravak brodova, predviđeno je i uređenje cijele suprotne strane luke koja bi uglavnom služila za prihvat manjih brodica, suportivnih velikima, te uređenje industrijske zone za manipulativnu djelatnost, krpanja mreža, mehaničarskih popravaka, radionice itd - navodi Kolega.

600-injak Kaljana odnosno 70 posto radno aktivnog stanovništva ove otočne općine je u poslovima ribarstva, Vela Lamjana je važna ne samo njima, od uređenja luke koristi će imati i remontno brodogradilište Nauta Lamjana te Kali tuna koji djeluju u istoj uvali, u blizini su i Cromarisovi kavezi. Mi se nadamo da će ovo biti rješenje koje će omogućiti grupaciju brodova, da se svi vrate doma da tako kažem, da se vezuju u svojoj matičnoj luci i na taj način im smanjujemo vrijeme putovanja od ribanja do kuće - rekao je za program HRT Radio Zadra kaljski načelnik.

Za modernizaciju i proširenju ribarske luke u Veloj Lamjani Lučkoj upravi Zadar odobreno je 36,8 milijuna kuna, 75 posto iznosa iz EU fondova, ostatak iz državnog proračuna. Građevinska operativa će na teren u samu uvalu u tijeku travnja, nada s načelnik Marko Kolega