Članci arhiva

Iz Općine Kali i Turističke zajednice pozivaju sve zainteresirane mještane na organizacijski sastanak za Kualjske ribarske noći - Tunuaru 2019. koji će se održati u utorak 29. siječnja u 12 sati u vijećnici Općine Kali.

Nadaju se da će se pridružiti što veći broj mještana voljnih dati svoj doprinos u jačanju organizacije Ribarskih noći uz sljedeći apel koji potpisuje Turistička zajednica Općine Kali:

- Pozivamo mještane da postanu članovi Udruge ˝Kualjske ribarske noći˝ u cilju osnaživanja udruge i njezina djelovanja. Zainteresirani se mogu javiti u Općinu Kali osobno, na tel. 023/281 800 ili poslati mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u turistički ured Kali osobno, na tel. 023/282 406 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Udruga je osnovana 2003. godine, a njezina glavna zadaća je da se održi kontinuitet organizacije manifestacije i senzibilitet za nju u kaljskoj zajednici. Prošlo je više od 15 godina i članovi su se izmjenjivali, ovisno o prilikama, trenutnoj uključenosti u društveni život Kali, generacijskim smjenama i trenutno ima premalo članova.

Moramo naglasiti da u organizaciji Udruga nikada nije sama djelovala, ona je uvijek imala podršku i partnerski odnos sa Općinom Kali i Turističkom zajednicom općine Kali i sa Udrugom Kualjska mladost dijeleći organizacijske zadaće.
Organizacija ove manifestacije je zahtjevna i složena i ne može biti dobra ukoliko svoj doprinos ne daju sami mještani i to u segmentima natjecanja (brudeti, kaići, zabavne igre), kićenju mjesta (koje godinama izostaje) i defileu brodova.

Ovaj tekst je nastao kao potreba da se naprave pomaci u organizaciji Kualjskih ribarskih noći (KRN). Ujedno njime želimo senzibilizirati Kaljane da što više sudjeluju u stvaranju njihove prepoznatljivosti i posebnosti. Mada u konačnici sve izgleda jednostavno, mnogi koji su sudjelovali u organizaciji znaju kako je to opsežan i zahtjevan posao.

Danas gotovo svako mjesto na obali organizira ribarsku feštu, no imaju li oni osnove za to? Mogu li se ta mjesta pohvaliti s ribarskom tradicijom ili ribarskom flotom poput Kali i je li kod njih situacija da bioritam života ovisi o mjesečevim mijenama kao kod nas.

Ribarske noći bi trebale biti jedna lijepa priča koja traje kratko, a ostaje u sjećanju dugo. Ona bi trebala na jedan poseban način ispuniti i mještane i njihove goste, kao i brojne turiste koje očekuje sadržajima koji se ne mogu ostvariti bez uključenosti šire zajednice, entuzijazma i volonterizma.

Trebali bi napokon odlučiti koliko su nam Ribarske noći bitne. Osnivanjem Udruge barem se donekle može biti sigurno za njihovo održavanje, no i ne na kvalitetu jer je organizacija spala na nekolicinu.

Ovo ne bi trebala biti obična fešta uspješnija ili manje uspješna ovisno o kritikama (često onih koji nikada ništa nisu doprinjeli u zajednici), već manifestacija koja promovira Kali, kaljske običaje i višegodišnju tradiciju vezanu za ribarstvo koje mu daje identitet.

Naše mjesto je to zaslužilo kao ribarska metropola hrvatskog Jadrana kako ga u jednom svom tekstu naziva pokojni Joja Ricov.
Još jednom ponavljamo poziv i molbu da se jave zainteresirani koji smatraju da bi mogli doprinjeti organizaciji na bilo koji način jer ona neće biti kavalitetna ukoliko se ne uključi šira zajednica.

Ovaj tekst ćemo završiti citatom iz Areninog članka ˝Kad Neptun odloži osti˝ iz 1971. godine riječima posade ribarskog broda ˝Mormora˝ koji su rekli sljedeće: Za njih je ˝Kaljska ribarska noć ne samo čuvanje tradicije nego i zasluženo priznanje, poticaj, dokaz da jedan pradavni posao uspješno traje. Baš ovdje u Kalima, gdje svaka kuća ima ili je imala barem pojednoga ribara˝.

Zainteresirani se mogu javiti u Općinu Kali osobno, na telefon 023/281 800 ili poslati mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na turistički ured osobno, na telefon 023/282 406 ili mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.