Članci arhiva

Kroz desetak dana započet će prodaja Jadrolinijinih karata u zgradi terminala u Gaženici, a početkom prodaje karata promijenit će se i položaj autobusne stanice za koju je napravljena nova nadstrešnica.

Lučka će se kapetanija seliti prema svome programu, budući da njeno preseljenje ne utječe na rad terminala.skladu s dinamičkim planom preseljenja Lučka uprava Zadar jučer je počela selidbu u novu zgradu terminala, izvijestila je agencija Hauska&partner u ime Lučke uprava Zadar. Carinska služba i granična policija nastavit će rad u novim prostorijama najkasnije do 7. ožujka, a u drugoj će se fazi organizirati granični prijelaz za RO-RO koji će biti spreman do otvaranja linije Zadar - Ancona.

Sljedećega tjedna preselit će se i policijska oprema iz privremenog graničnog prijelaza u zgradu terminala.

Prvi kruzer, Costa Venezia, dolazi 7. ožujka te će na novome terminalu sve biti spremno za doček.

Sukladno Zakonu o prostornom uređenju, Lučka uprava Zadar podnijela je zahtjev za promjenu namjene i uporabe privremene zgrade terminala. Tim zahtjevom promijenit će se namjena privremene zgrade terminala u zgradu Lučkog kontrolnog centra. Zgrada se arhitektonski uklapa uz novu zgradu terminala te posjeduje svu potrebnu infrastrukturu, uključujući i 90 parkirnih mjesta.

Lučka uprava traži novog koncesionara za naplatu parkiranja u Gaženici

Lučka uprava Zadar objavila je natječaj za koncesiju na parkiralište na lučkom području putničke luke Gaženica.

Koncesija se daje za tri parkirališna prostora za ukupno 343 parkirna mjesta - ispred zgrade terminala, prostora pored privremene zgrade terminala, te dio parkirališta preko puta zgrade terminala.

Početni iznos godišnjeg stalnog dijela koncesijske naknade određuje se u minimalnom iznosu od 60.000 kuna, dok je promjenjivi dio naknade pet posto. Vrijednost koncesije procijenjena je na 1.961.505,00 kuna

Iz ukupnog broja parkirališnih mjesta, ponuđenih za koncesiju izuzimaju se 26 mjesta za potrebe Lučke uprave Zadar koja će biti besplatna. Sadašnje parkiralište koje nikada nije uređeno jer će se na njemu graditi komercijalna zgrada, stavit će se izvan funkcije već ove godine. Naime, u 2019. godini planira se početak gradnje objekta komercijalnog centra ugostiteljsko-turističko-poslovno-garažnog sadržaja, istaknuto je u natječajnoj dokumentaciji. Investitor Sarag Gaženica već je dobio lokacijsku dozvolu za teren od preko 9000 metara četvornih.

Drugi dio novog parkiralište preko puta četverotračne ceste ostaje slobodno jer je ono dio ugovora o koncesiji sa Zadar International Port Operations. To je jedna od lučkih djelatnosti koncesionara terminala koji će to parkiralište koristiti kada Gaženica postane „home port".

I dok će Lučka uprava Zadar birati koncesionara koji će dati veću ponudu za stalni i promjenjivi dio koncesijske naknade, naplata parkinga za građane bit će po utvrđenim tarifama koje je odredila Lučka uprava. One su nešto veće nego do sada u A zoni gdje će umjesto pet, sat parkiranja ljeti biti šest kuna.

TARIFE ZA PARKING

U zimskom režimu naplate, od 1. rujna do 30. lipnja, u A zoni jedan sat parkiranja bit će 4 kuna a u zonama B i C po dvije kune. U ljetnom režimu od 1. srpnja do 31. kolovoza, cijena se povećava u A zoni na 6 kuna dok ć u B i C biti tri kune. Parkiranje na 15 minuta je besplatno (do sada je to bilo 30 minuta), a budući koncesionar obavezan je ponuditi mjesečne karte koje će se moći kupiti za 150 kuna (do sad 130 kuna), a za one rade na otocima, bit će upola cijene (do 75 kuna).

Za osobna vozila djelatnika Policije, Carine i Lučke kapetanije koji rade u zgradi terminala ili privremenoj zgradi terminala, najviša cijena mjesečne karte iznosi 50 kuna. Odredba da se parking ne naplaćuje nedjeljom i blagdanom, osim u periodu od 1. lipnja do 31.kolovoza, iz nove tarife je izbačena.
Za službena vozila (Policija, Carina, HV, Lučka kapetanija, Hitna pomoć) također nema naplate parkiranje. Za njih se osigurava 20 parkirnih mjesta u A i B zoni.